KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. május 22., csütörtök Szólj hozzá!

2014. május 22., csütörtök 0 hozzászólás

Habzsoljuk az életet: Macaron cupcake

macaron_cupcake.jpg

Hogyan kell megenni egy macaron cupcake-et? Az a jó, ha mindenből (a tésztából, a krémből és a macaronból) egyszerre jut a szádba, vagy az, ha leveszed a macaront, és külön megeszed, vagy esetleg az, ha leveszed, és minden falat cupcake-hez harapsz egy kis macaront is? Azért ez van akkora kérdés, mint a lennivagynemlenni. 

macaron_cupcak2e.jpg

Banános-karamellás csokoládés cupcake narancsos macaronnal

(kb. 18 db)

a banános muffinhoz: 

315 g liszt

2 tk sütőpor

1/2 tk só

230 g puha vaj

300 g cukor

4 db tojás

85 ml tej (3,5%-os)

2 nagy, érett banán, pépesítve

a karamellás csokikrémhez: 

110 g cukor

1 ek glükóz (vagy méz)

30 ml víz

125 ml tejszín

nagy csipet só

200 g étcsokoládé

200 g puha vaj

a macaronhoz: 

150 g mandulaliszt

300 g porcukor, megfelezve

38 g víz

110 tojásfehérje, megfelezve

narancsárga ételfesték

a narancsos töltelékhez: 

100 g fehér csokoládé

110 g tejszín

1 narancs finomra reszelt héja

1 tk narancslikőr

125 g mascarpone

1. Egy muffin forma mélyedéseit papírkapszlikkal kibélelem. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra). 

2. A lisztet átszitálom a sütőporral és a sóval, félreteszem. 

3. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, egyesével hozzáadom a tojásokat, elkeverem. Hozzáöntöm a szoba-hőmérsékletű tejet és a pépesített banánt, és végül beleforgatom a száraz hozzávalókat. 

4. Egy fagylaltos kanállal 2/3-ad részig töltöm a mélyedéseket. 20 perc alatt megsütöm. Kiveszem a formából, és hagyom kihűlni. 

5. A krémhez a csokit felaprítom. A cukorból és a vízből sötétbarna karamellt főzök. Felöntöm a tejszínnel, hozzáadom a sót, és a csokira öntöm, simára keverem. Keverőtálba teszem, és lehűtöm, hogy a vajjal egyforma hőmérsékletű legyen.

6. Kockánként belekeverem a vajat, és addig keverem a géppel, amíg egy lágy, krémes, de már nem folyékony krémet nem kapok. 

7. Nagy, csillagcsöves habzsákba töltöm, és a muffinok tetejére nyomom. Hűtőbe teszem. 

8. A macaronhoz átdarálom a mandulalisztet 150 g porcukorral. 

9. A tojásfehérje felét beszínezem az ételfestékkel. A mandulaliszthez adom, simára keverem. 

10. A maradék cukrot 118 fokig főzöm a vízzel. Közben lágy habot verek a maradék tojásfehérjéből. Hozzácsurgatom a cukorszörpöt, közben folyamatosan verem, és visszahűtöm kb. 45 fokra. 

11. Először a hab harmadával lazítom a mandulalisztes masszát, aztán a második harmadát is belekeverem, már óvatosabban. Jöhet az utolsó harmad is. Addig keverem, hogy szalagosan omló masszát kapjak. 

12. 10 forintos méretű halmokat nyomok sütőpapírral bélelt tepsikre, és fél órára félreteszem. Légkeveréses sütőben, 160 fokon sütöm 10 percig. Lehúzom a tepsiről, és csak akkor veszem le a papírról, ha már kihűlt. 

13. A narancskrémhez a tejszínt felforralom, és ráöntöm a felaprított fehér csokoládéra. Simára keverem, belereszelem a narancsot, hozzáadom a narancslikőrt. Hűtőbe teszem, hogy teljesen lehűljön. 

14. A mascarponéval habbá verem, és a macaronokat kettesével összetöltöm vele. Minden cupcake tetejére nyomok egy macaront.

Megj.: A macaront érdemes egy nappal előbb elkészíteni, és hűtőben tartani felhasználásig. A cupcake-et és a macaront szoba-hőmérsekletűen érdemes megenni. 

Cupcake recept: Passion for Baking

 

banán narancs mandula tojásfehérje sütemény karamell étcsokoládé haladóknak cupcake macaron

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr246197454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.