KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. június 08., vasárnap 5 komment

2014. június 08., vasárnap 5 komment

Jön-megy a divat: Csokis-málnás muffin (glutén- és laktózmentes, xillites)

csoki_málna_muffin2.jpg

Volt idő, amikor kifejezetten cikinek tartottam muffint sütni.

csoki_málna_muffin3.jpg

csoki_málna_muffin1.jpg

Ez akkoriban volt, amikor azt gondoltam, csak a francia cukrászat létezik, minden süteményt élére kell vágni, és ha nem igényel mérnöki precizitást az elkészítése, akkor mit sem ér. 

Manapság újra rászoktam a muffinsütésre, mert rájöttem, hogy az egyik legpraktikusabb édesség. Könnyedén hozható-vihető; meglehetősen igénytelen, tehát jól bírja a kísérletezgetés; simán elfér egy gyerekkézben is; maximum 15 perc összerakni; 20 perc alatt szinte mindig megsül; és ami a lényeg, könnyen lehető belőle relatíve egészséges süteményt csinálni (vagy legalább a szokásos cukrászdai édességeknél kevésbé egészségtelent). 

Így aztán elhatároztam, hogy újra divatba hozom a muffinsütést. 

Csokis-málnás muffin (glutén- és laktózmentes)

(18 db)

3 db érett banán

75 g kókuszolaj, szobahőmérsékleten

65 g xillit

1 db tojás

70 g hajdinaliszt

60 g kókuszliszt

35 g holland kakaópor

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

165 ml kókusztej

50 g min. 70%-os étcsokoládé (ha cukor- és laktózmentesen szeretnéd készíteni, elhagyható)

80 g málna

1. Egy muffin tepsi mélyedéseit kibélelem papírkapszlikkal. A sütőt 180 fokra előmelegítem (légkeverésest 160-ra). 

2. A banánt leturmixolom, vagy egy álló mixer lapátkarjával összetöröm. Hozzáadom a kókuszolajat és a xillitet is, simára keverem. Ezután mehet bele a tojás is. 

3. A hajdinalisztet elkeverem a kókuszliszttel, a kakaóporral, a szódabikarbónával, a sóval. Ezt is hozzáadom. 

4. Belekeverem a kókusztejet, és beleforgatom az apróra kockázott étcsokit és a friss málnaszemeket is (nem baj, ha összetörnek). 

5. Egy fagylaltos kanállal a mélyedésekbe adagolom a masszát. 20 perc alatt megsütöm. 

gyümölcsös sütemény málna gluténmentes csokoládés laktózmentes xillit kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr406289260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szia, 75dgk kokuszolaj? az nem lesz sok?
Na, pont ez a 75dkg kókuszolaj ütötte meg az én szememet is... Biztos???
A hozzávalók feléről azt sem tudom, mi az és hol kapható. Nem sznobság ez egy kicsit?