KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. november 19., szerda 2 komment

2014. november 19., szerda 2 komment

Még hogy száraz: Citromos polenta tortácska

citrom_polenta.jpg

Ezt a receptet a saját kedvenc gluténmentes desszertes órámra találtam ki. Fantasztikusan puha sütemény, még a szirup nélkül is. Egyszer a Lipótiban kértem egy gluténmentes máktortát, és szörnyen száraz volt, még vissza is mentem, hogy kérjek helyette egy frisset, de azt a választ kaptam, hogy hát a mentes sütik ilyenek (és hozzá a fej, hogy mégis mire számítottam). Pedig a gluténmentesnek egyáltalán nem muszáj száraznak lennie, sőt! Ez itt az élő példa rá. 

Citromos polenta tortácska

(8 db kicsi vagy egy 10 szeletes torta)

a tésztához:

95 g mandulaliszt

50 g polenta (kukoricadara)

50 g kukoricaliszt

2/3 tk sütőpor

egy csipet só

150 g puha vaj

150 g cukor

2 db tojás

2 citrom finomra reszelt héja és leve

a sziruphoz (elhagyható):

1 db citrom

100 g cukor

a fehér csokoládé ganache-hoz:

50 g fehércsokoládé

25 g habtejszín

lime-héj a díszítéshez

1. Előmelegítem a sütőt 160 fokra. Kibélelem kapszlikkal egy muffin forma (én egészen pontosan ahhoz hasonló, de szögletest használtam) mélyedéseit. Ha egész tortát sütök, kivajazok egy kb. 18-20 cm átmérőjű kapcsos kerek tortaformát, az alját kibélelem sütőpapírral.

2. A vajat gép segítségével alaposan kikeverem a cukorral, hozzáadom egyesével a tojásokat.

3. Egy szilikon spatulával beleforgatom a száraz hozzávalókat, a citromhéjat és a citromlevet.

4. Az előkészített formába öntöm, és ha egész tortát csinálok, egy órát sütöm, ha kisebbeket, az már 25 perc alatt kész van.

5. Ha a szirupot is szeretném használni, beforralom a citromlevet a cukorral.

6. Ha kész a torta, várők 10 percet, megszurkálom egy fogpiszkálóval, és meglocsolom a sziruppal.

7. Ha teljesen kihűlt a sütemény, megcsinálom a ganache-t is. Ehhez a fehér csokoládét és a tejszínt vízgőz fölött összeolvasztom. A torta vagy kis torták tetejére öntöm, és némi lime-héjjal is megszórom. 

Megjegyzés: A kis torták nagyon jól néznek ki, viszont a nagyobb torta előnye, hogy az egy órás sütés alatt több ideje van a darának megszívnia magát, és így jobban meg is puhul. 

csokoládé citrom sütemény gluténmentes fehér csokoládé kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr526916959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak egy kérdésem van. Hol kapok mandulalisztet? És nem Budapesten lakom, hanem Tatán?
@Silbermann: Nyugodtan használhatsz helyette darált mandulát is! Egyébként mandulalisztet leginkább bioboltokban lehet kapni.