KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2018. március 14., szerda Szólj hozzá!

2018. március 14., szerda 0 hozzászólás

Hahó húsvét! 2.: Kókuszgolyó tojás

 

csokitoja_s7_kicsi.jpg

Íme a kókuszgolyó, ami nem is kókuszos, nem is golyó, és még csak darált keksz sincs benne. De akkor honnan a név? A tojás formájú aprósütemény valójában abból sütiből van, amiből mi az Édesem Cukrászdában a kókuszgolyót készítjük. Nem akármilyen tészta ám ez! 

A hagyományos kókuszgolyóhoz általában otthon némi kekszmorzsát kevernek össze kakaóporral, baracklekvárral, rumaromával. Ugyanez a cukrászdákban a sütemények levágott, száraz részeinek jobb esetben csak napokon át gyűjtögetett keverékéből áll. Selejtből. Mignon, dobostorta, zserbó, ami éppen maradt. Ettől persze még nincs vele baj, nincs benne romlott, rosszízű dolog, csak nem hangzik gusztán. 

Ezzel szemben mi, az Édesemben megsütjük a belga csokoládétortánkat, amihez - még frissen - valódi, jó minőségű rumot és kellemesen savanykás meggylekvárt keverünk. Mindjárt másképp hangzik, igaz? 

Amit most láttok, az a húsvéti variációnk, kókuszreszelék nélkül, étcsokoládéba mártva, fehércsokoládéval díszítve.

csokitoja_s1_kicsi.jpg

Amikor kész a massza, már tojássá is formáztam, kimártom az olvasztott étcsokoládban. 

csokitoja_s3_kicsi.jpg Az olvasztott fehércsokit úgynevezett spínelő zsákba töltöm, amit sütőpapírból hajtogatok. A végét levágom, és így rajzolok vele a megdermedt étcsokira. 

csokitoja_s4_kicsi.jpg

Rajzolok bármit, ami eszembe jut. Nem szoktam túlcizellálni, de aki ügyesebb, akár mézeskalács magasságokig is röpülhet. 

csokitoja_s5_kicsi.jpg

Szerintem nem érdemes túlbonyolítani, az egyszerűbb néha szebb. Meg ismerje az ember a korlátait ugye. 

csokitoja_s6_kicsi.jpg

Ne felejtsétek el feldobni a sütiket színes papírkapszlikkal!

Kókuszgolyó tojás

 

(kb. 40 db)

 

A csokitorta tésztához: 

170 g puha vaj

345 g Koronás Kristálycukor

3 db tojás

255 g búza finomliszt

¾ tk sütőpor

¾ tk szódabikarbóna

¾ tk só

100 holland kakaópor

200 g víz, jéghideg

2 ek tejföl

Az összeállításhoz: 

1 üveg meggylekvár

2 ek. rum

200 g étcsokoládé

50 g fehércsokoládé

1. Egy kb. 20x25 cm-es szögletes sütőtálat kivajazok, sütőpapírral kibélelem. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). 

2. A vajat alaposan kikeverem a cukorral. Eldolgozom benne egyesével a tojásokat. 

3. A lisztet összekeverem a kakaóporral, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A vízzel felváltva, három részletben a vajas részhez adagolom, és végül hozzáadom a tejfölt is. Simára keverem, és a tepsibe simítom. 40 percig sütöm, a végén tűpróbával ellenőrzöm, hogy valóban átsült-e. 

4. Hagyom 10 percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapír segítségével kiemelem belőle. Megvárom, hogy teljesen kihűljön. 

5. Egy konyhagép krémkeverő karjával felaprítom a tésztát. Ezt megtehetem kézzel is: minél apróbbra kell szétmorzsolnom. 

6. Hozzáadom a lekvárt és a rumot, és jól elkeverem benne. 

7. 40 grammos gombócokat gyúrok belőle, abból pedig tojásokat formázok. Egy órára hűtőbe teszem. 

8. Mindkét csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztom. Az étcsokiba mártom egyesével a "tojásokat", sütőpapírra vagy sütőrácsra teszem őket lecsöpögni. Hagyom megdermedni az étcsokit, majd a fehércsokival mintát rajzolok a sütemények tetejére. 

A Hahó Húsvét! sorozatot a Koronás Cukor támogatta. (x)

húsvét ajándék csokoládé lekvár aprósütemény kezdőknek is délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr2813738360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.