KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2018. március 26., hétfő Szólj hozzá!

2018. március 26., hétfő 0 hozzászólás

Hahó húsvét! 3.: Narancsos répatorta kenyérke

re_pakenye_r1_kicsi.jpg

Húsvét az az ünnepünk, amihez nagyon nehéz lenne tipikus édességet mondanom. Persze, van a kalács, de abból is inkább sósat eszünk. A második gondolatom már a répatorta, ami csak az utóbbi években lett húsvéti divat. Nem kell sokáig gondolkodni, hogy rájöjjünk, csak a nyuszi-répa asszociáció az, ami húsvétivá teszi, nem pedig egy ősi szokás. 

Én pedig ezt egyáltalán nem bánom, mert a répatorta az egyik kedvencem, végtelen számú répatorta receptet vagyok hajlandó kipróbálni és kitalálni, nézzétek csak: 

Répatorta gluténmentesen

Répatorta cake pop formában

Répatorta cupcake formában

A mostani répatortának a különlegessége, hogy a répa nem reszelve, hanem főzve és pürésítve kerül bele. Amint látjátok, a tésztája jó szottyos a sok répától és az írótól, ezeket semmiképpen se spóroljátok ki belőle. Én imádnék még némi aranymazsolát benne, de mivel a cukrászdában egyáltalán nem használunk mazsolát, mert annyian utálják, én kihagytam. Ti tegyetek belátásotok szerint. 

Sütemények esetében kenyérnek az angol loafot szoktam fordítani, ami náluk szögletes süteményt jelent. Ez ráadásul csak mini loaf lenne, mert kis, egyszemélyes kenyérkéket készítettem. Ti használhattok hozzá egyetlen nagy, szögletes kenyérformát, ha az van kéznél. 

re_pakenye_r3_kicsi.jpg

re_pakenye_r2_kicsi.jpg

re_pakenye_r4_kicsi.jpg

Narancsos répatorta kenyérke

(6 db)

a kenyérkékhez: 

330 g répa, tisztítva mérve

150 g puha vaj

185 g Koronás Nád Kristálycukor

60 g Koronás Kristálycukor

2 és fél tojás

1 narancs finomra reszelt héja

70 g író

300 g búza finomliszt

1 tk sütőpor

2/3 tk szódabikarbóna

2 tk őrölt fahéj

2/3 tk őrölt gyömbér

egy csipet szegfűszeg

egy csipet frissen reszelt szerecsendió

1/4 tk só

60 g dió, pirítva

1 ek kandírozott narancshéj

a mázhoz:

150 g krémsajt

35 g vaj

2 ek Koronás Porcukor

a tetejére: 

1 ek kandírozott narancshéj

1. A répát felkarikázom, és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha megpuhult, leszűröm, és botmixerrel pépesítem. 

2. Ha a répa kihűlt, előmelegítem a sütőt 160 fokra (légkeverésest 140-re). 6 darab mini kenyérformát vékonyan kikenek vajjal (használhatnék egy nagy formát is, csak figyelni kell rá, hogy nő a sütési idő). 

3. A vajat alaposan kikeverem a kétféle cukorral. Hozzáadom a tojásokat, és újra simára keverem. Eldolgozom benne a narancshéjat, a répapürét, az írót is. Beleszitálom a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót is. Végül belekeverem a diót és a kandírozott narancsot. 

4. Lemérem a massza súlyát, és hatfelé osztom. 35 perc alatt készre sütöm (ha egy fogpiszkálót beleszúrok, majd kihúzom, száraz marad). Hagyom a formában hűlni. 

5. Kb. egy óra múlva kifordítom a formából, majd vissza. A mázhoz mikróba teszem a krémsajtot és a vajat, és langyosra melegítem (ha előtte hűtőhideg volt mindkettő), hogy könnyedén simára tudjam keverni. Beledolgozom a porcukrot is, és a mázat a sütemények tetejére csurgatom úgy, hogy a szélükön is lefolyjon. Megszóröm a maradék kandírozott narancshéjjal. 

A Hahó húsvét! sorozatot a Koronás Cukor támogatta. (x)

húsvét ajándék répa zöldség író sütemény ünnepi kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr5313781380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.