KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2018. március 31., szombat komment

2018. március 31., szombat komment

Hahó húsvét! 4.: Mandulás linzer mango curddel

 linzer2_kicsi.jpg

Ez a mango curd olyan bombajó, hogy bármihez is fogod enni húsvétkor vagy utána, örökre hálás leszel nekem a receptért. A mandulás linzer annyival jobb, mint a sima, hogy biztosan ki fogod majd még próbálni egy házi málnalekvárral és Nutellával töltve is. 

linzer3_kicsi.jpg

A keksz töltelékének még egy főzött fehércsokoládékrémet is készítettem, mert szükségem volt valamire, ami nem engedi, hogy kicsurogjon belőle a mango curd. 

A mangópürét ázsiai boltban szoktam beszerezni. Konzervként kapható, többnyire eleve cukrozott, és főleg mango lassi készítésére használják. Én itthon nem tudok olyan frissen mangót beszerezni, amivel a készen kapható pürét helyettesíteni lehetne, de ha szerencsétek van, talán találtok elég érett mangót valahol. 

A mango curd ötletét a lemon curd adta, amihez egy régebbi receptemet (te jó ég, már legalább 9 éve írom ezt a blogot!) tudom ajánlani (olasz mogyorótorta citrom curddel). Ez a mangós most az új kedvenc, mert elképesztően selymes, ütősen friss ízű, pont eléggé savanyú és éppen eléggé édes. 

linzer1_kicsi.jpg

Mandulás linzer mango curddel

(7 db nagy tojásforma)

a mandulás linzerhez: 

175 g búza finomliszt

75 g mandulaliszt

80 g Koronás Porcukor

1/2 vaníliarúd kikapart magjai

egy csipet só

170 g hideg vaj, felkockázva

2 tojás sárgája

a mango curdhöz: 

(kicsit több lesz, mint amire most szükséged van, de ez inkább jó, mint rossz hír)

110 g mangópüré

1 citrom leve

3 tojás sárgája

40 g Koronás Kristálycukor

egy csipet só

40 g vaj

a főzött fehércsoki krémhez: 

90 g fehércsokoládé

65 g Koronás Kristálycukor

20 g búza finomliszt

190 ml tej

40 ml habtejszín

170 g puha vaj

a tetejére:

porcukor

 

1. A linzerhez egy keverőtálba teszem a száraz hozzávalókat, összemorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojássárgát, és pár mozdulattal összegyúrom. Koronggá lapítom, folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem legalább egy órára. 

2. A mango curdhöz felteszem főni alacsony lángon egy lábosban a mangópürét, a citromlevet, a tojássárgát, a cukrot és a sót. Folyamatosan kevergetve besűrítem. Akkor jó, ha már forr, és a kiemelt spatulán végighúzva az ujjam, csíkot hagy maga után, ami nem folyik össze azonnal. A krémet egy tálba öntöm, és hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe teszem. 

3. A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem, és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A linzertésztát előveszem a hűtőből, és kb. 4 mm vékonyra nyújtom. A tojás formámmal kiszúrom a tésztát. Mindig újragyúrom és kiszúrom, amíg el nem fogy a tészta. Minden második "tojás" közepét kiszúrom a csibeformával. 17 perc alatt megsütöm őket. Az a szép, ha világosak maradnak, maximum csak a széle lesz világosbarna. Félreteszem hűlni. 

4. A fehércsoki krémhez először felolvasztom a csokoládét, majd félreteszem. Egy lábasba szórom a cukrot és a lisztet. Összekeverem, felöntöm a tejjel, hozzzáadom a sót, és folyamatosan kevergetve felforralom. Alaposan lefőzöm, azaz besűrítem kb. 10 perc alatt. Muszáj keverni, mert könnyen leég. Keverőgépbe teszem, és addig keverem, amíg ki nem hűl. Ha már szoba-hőmérsékletű, hozzáadom kockánként a vajat, és végül a fehércsokoládét. Csillagcsöves habzsákba töltöm. 

5. Magam elé teszem a keksztojásokat, amiknek a közepe nincs kiszúrva. A habzsákból csillagokat nyomok körben a szélükre, mindegyiknek a közepébe adagolok 2-2 evőkanálnyi mango curdöt, és lefedem a közepén lyukas linzerrel. Porcukorral meghintem.  

(A Hahó húsvét! sorozatot a Koronás Cukor támogatta. x)

húsvét ajándék keksz gyümölcsös mangó csokoládés ünnepi középhaladó fehércsokoládé

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr4713791536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyönyörűek! De azok a tojásformák, amit az Instagrammon láttam, még jobban tetszenek.
www.instagram.com/p/BwH7i7RACBS/
süti beállítások módosítása