KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2010. augusztus 25., szerda 1 komment

2010. augusztus 25., szerda 1 komment

Fehér vászon: Ricottatorta és kakukkfüves karamellizált szilva


Egyszer egy commentelő kérte, hogy a tortákról mutassak szeleteket is, mert anélkül nem lehet elképzelni, hogy mi lakozik belül. Ez általában jogos, most viszont senki semmit sem veszít, ha ebbe a tortába nem szelek bele, mert egy sima mezei ricottatorta (sült túrótorta) pont sehogy sem néz ki, és ízre sem az az típus, amitől tűzijátékot lőnék ki.
Ezért találtam ki hozzá ezt a fehér krémen sült szilvás díszítést, aminek az ihletője egy strawberry shortcake (eper, felvert, tejszínhab) volt, ami a so good magazin Twitterjén készített a Barcelonában található japán Ochiai Patisseria cukrásza. Azt érti valaki, hogy a japánok hogy lettek pillanatok alatt ennyire jó cukrászok?

Ricottatorta
(egy 10 szeletes torta lesz belőle)

175 g puha vaj
175 g kristálycukor
3 citrom finomra reszelet héja
3 tojás, szétválasztva
250 g ricotta
125 g liszt
1,5 teáskanál sütőpor

1. Vajazz ki egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát, az alját béleld ki sütőpapírral. A sütőt melegítsd elő 160 fokra.
2. Habosítsd ki a vajat a cukorral, reszeld hozzá a citromok héját. Keverd bele a tojássárgákat, majd a ricottát.
3. Verj kemény habot a tojásfehérjékből, forgasd a ricottás masszába. Szitáld hozzá a lisztet és a sütőport, ezt is keverd el benne.
4. Önstd a tortaformába, és süsd 50-60 percig. Hagyd a formában kihűlni.

Recept: BBC Good Food

Kakukkfüves karamellizált szilva

1/2 kg szilva (lehet közte ringló is)
60 g vaj
4 evőkanál barnacukor
2 evőkanál méz
3 dús kakukkfűág

1. Felezd el  és magozd ki a szilvákat.
2. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a maradék hozzávalókat, aztán addig melegítsd, amíg szépen minden egybeolvad, egy-két percig bugyogtathatod is.
3. Tedd a serpenyőbe 2-3 percre a szilvákat a félbevágott felükkel lefelé. Vedd ki egy szűrőlapáttal, és a sült felüket égesd meg egy kicsit egy karamellizáló pisztollyal.
4. A díszítéshez mascarponét kevertem ki habtejszínnel és kevés porcukorral, ezzel vontam be a tortát, majd szépen elrendeztem rajta a kihűlt szilvákat.

Recept: Epicurious.com

szilva torta ricotta középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr495141249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása