Őrülten szeretem a vajat, és csak egyetlen dologra vagyok hajlandó lecserélni a süteményekben, és az nyilván nem a margarin. Arra ne számítson senki, hogy az olívaolaj íze kirobban a süteményből, viszont az állaga egészen más lesz, mintha vajjal csináltuk volna.
Olívaolajos csokoládés sütemény
(kb. 8 db 10 cm átmérőjű vagy egy nagy kerek, 23 cm-es)
170 g étcsokoládé (én 70%-ost használtam)
125 ml olívaolaj
60 g mandulaliszt v. darált mandula
2 ek rizsliszt
1/4 tk borkő (nem borkősav, hanem cream of tartar, de akár el is hagyható)
egy csipet só
4 db szobahőmérsékletű tojás, szétválasztva
170 g cukor
1. Előmelegítem a sütőt 160 fokra (légkeverésest 140-re). Én 10 cm átmérőjű tortagyűrűket használtam formának, de muffintepsiben vagy egy normál tortakarikában is meg lehet sütni ezt a tésztát.
2. A csokoládét vízgőz fölött összeolvasztom az olívaolajjal. Hozzáadom a cukor felét, majd belekeverem a tojássárgákat is.
3. A mandulalisztet összekeverem a rizsliszttel, a sóval és a borkővel.
4. A tojásfehérjét lágy habbá verem, hozzáadom a maradék cukrot, és kemény habot verek belőle. A harmadát belekeverem a csokoládés részbe, aztán a többi fehérjét is beleforgatom. Végül óvatosan eldolgozom benne a száraz hozzávalókat is.
5. A kiválasztott formákba teszem. A kisebb süteményeket kb. 20 percig sütöm, a nagy tortát 45 percig. Vanília fagylalttal, sópehellyel és fűszeres dióval tálaltam.
tipp: Ha a hűtőből veszem ki a tojást, 5-10 percre langyos vízbe áztatom, hogy ne legyen túl hideg, amikor a meleg csokoládéval érintkezik.
Recept: The Bojon Gourmet