A legtökéletesebb alapkekszek receptjeit most elárulom.
Sablé Azur (csokoládés vajas keksz)
(kb. 40 picike)
180 g puha vaj
50 g kristálycukor
120 g nádcukor
1/2 tk só
175 g liszt
30 g holland kakaópor
1 tk szódabikarbóna
1 db lime héja finomra reszelve (az eredeti recept szerint kandírozott yuzut is tehetünk bele szerencsére)
150 g étcsokoládé, apróra vágva
cukor a hempergetéshez
1. A vajat kihabosítom a kétféle cukorral.
2. A lisztet átszitálom a sóval, a kakaóval és a szódabikarbónával, aztán a lime héjával és a csokival együtt a vajas cukorhoz keverem. Ha nincs otthon keverőgéped, ennél a résznél a legegyszerűbb, ha a kezedet használod.
3. A tésztát három részre osztom, és egyenként kb. 3 cm átmérőjű hurkákat formázok belőlük (lehet szögletes is). Folpackba csomagolom mindegyiket, és egy órára hűtőbe teszem.
4. A hempergetéshez szánt cukrot egy lapos tálra öntöm. A tésztát kicsomagolom, és a cukorba forgatom. 1,5 cm vékony szeleteket vágok a hurkákból, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket egymástól 2 cm-re.
5. 170 fokos sütőben 8 percig sütöm.
Sablé Diamont Vanille (vaníliás vajas keksz)
(kb. 40 db)
225 g puha vaj
100 g cukor
1 db vaníliarúd kikapart magjai
1/2 tk só
320 g liszt
cukor a hempergetéshez
1. A vajat krémesre keverem a cukorral, majd összegyúrom a többi hozzávalóval.
2. Három részre osztom a tésztát, és 3 cm átmérőjű hurkákat hengergetek vagy hasábokat csinálok belőlük, folpackba csomagolom őket egyenként. Egy órára hűtőbe teszem.
3. Kicsomagolom a hasábokat vagy hurkákat, és cukorba forgatom őket. 1,5 cm-es szeletekre vágom mindet, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem egymástól 2 cm-re. 170 fokon 15 percig sütöm.
Receptek: Pierre Hermé Pastries