Egyre több barátnőm próbál egészségesen enni, rettenetesen frusztráló. Van, akinek ételallergia miatt létszükséglet; van, akinek más betegség miatt ajánlottak speciális étrendet; van, aki meg csak úgy, egészséges szeretne lenni - megőrülök. Én még mindig imádom a cukrot és a lisztet, de néha, mások kedvéért belemegyek ilyen kompromisszumokba, mint ez a süti.
Görög joghurt tart
(12 szelet)
a tésztához:
140 g dió vagy mandula, megpirítva
90 g aszalt füge
90 g aszalt datolya (kimagozva mérve)
45 g olvasztott vaj*
a krémhez:
125 ml tej (3,5%-os)
10 g lapzselatin
610 g görög joghurt**
80 g méz
1 citrom finomra reszelt héja
1 gránátalma a díszítéshez
*az én tésztám kicsit puha, de használható lett, lehet, hogy érdemes vaj nélkül is kipróbálni
**a Zott Nature Greek Style joghurtját használtam, ami hígabb, mint egy igazi görög joghurt, ez utóbbihoz kevesebb lapzselatin is elég
1. A magokat, a datolyát és a fügét (eltávolítom a kemény szármaradványt) egy aprítógépbe teszem. Fontos, hogy puha aszalt gyümölcsöket használjunk. Ledarálom, hogy masszává álljon össze. Hozzákeverem a vajat is, ha használok.
2. Egy kb. 20 cm átmérőjű, kivehető aljú, fodros szélű piteforma aljára és oldalára nyomkodom a tésztát egy darab folpack segítségével, mert így nem ragad a kezemhez a massza. 20 percre hűtőbe teszem.
3. A krémhez a lapzselatint jéghideg vízbe áztatom 10 percre.
4. A görög joghurtot simára keverem a mézzel, és belereszelem a citromhéjat.
5. A tejet felforralom, felolvasztom benne az alaposan kifacsart zselatint. Az egészet a görög joghurthoz keverem egy kézi (nem elektromos) habverővel.
6. Kiveszem a tartot a hűtőből, és beleöntöm a krémet. Egy éjszakára visszateszem a hűtőbe, hogy megdermedjen.
7. Tálalás előtt alulról kinyomom a tartot a formából, és megszórom a tetejét a gránátalma magjaival.