KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. február 25., szerda 2 komment

2009. február 25., szerda 2 komment

Túl sok az alma, micsináljak: Diós almatorta


Nem állítom, hogy egész életemben csak ezt a tortát szeretném enni, alma viszonylatban viszont egész jó. Mert az ugye másnál is gyakori őszi-téli probléma, hogy ti. mit kezdjek a kamrában/erkélyen hamarosan rohadásnak induló almákkal? Tudom, hogy Etiópiában éheznek, és ez egy igazi jóléti társadalmi probléma, de ettől még létező. És hurrá, ehhez a recepthez majdnem egy fél kilót el lehet használni!
Ezt igazi olasz receptet kicsit kedvemre alakítottam, kihagytam belőle például a rumba áztatott mazsolát, mert ugyan nem utálom, de nem is tartom a kulinária csúcsának.

Diós almatorta
1 1/2 dl (nem extra szűz) olívaolaj (az eredeti receptben dióolaj)
20 dkg sütőcukor (ez finom szemű kristálycukor, de sima kristálycukor is lehet)
2 tojás
35 dkg finomliszt
1 teáskanál fahéj
1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál borkősav
1/2 teáskanál só
45 dkg alma (a savanykás jobb) meghámozva, kimagozva és apróra felkockázva
1 citrom lereszelt héja
10 dkg dió
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, egy 20 cm-es tortaformát pedig vajazzunk-lisztezzünk ki.
Keverjük össze a cukrot az olajjal, adjuk hozzá a tojásokat egyesével, és addig keverjük egy elektromos mixerrel, ami majonézszerű, világos krémet nem kapunk. Folyamatos keverés mellett adjuk az összeszitált száraz hozzávalókat szép lassan a krémhez. Végül mehet bele az alma, a dió és a citromhéj. Egy nagyon merev tésztát kapunk, de csak semmi ijedtség. Simítsuk bele a tortaformába, és süssük egy órán át, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
10 percet pihenjen a tortaformában a sütőből kivéve, majd borítsuk egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Csomagoljuk be alufóliába, és egy napra hagyjuk magára.
Recept Nigellától, de ő is kölcsönözte egy olasz szakácskönyvből.

alma dió torta hétköznap kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr565141362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocs, ha nagyon profán a kérdés, de az almát milyen formában rakod bele? Reszelve? Kockázva? Tök mindegy?
Köszi, ha válaszolsz, Zsófi
süti beállítások módosítása