KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. március 11., szerda 5 komment

2009. március 11., szerda 5 komment

Három és fél tábla: Csokoládés meringue torta



Mi az hogy csokoládés? Totál brutál mega csokoládés!

Csokoládés meringue torta

A tortához:
24 dkg étcsokoládé megolvasztva
14 dkg puha vaj
¾ cup (190 ml) barnacukor
6 tojás szétválasztva
1 evőkanál vaníliakivonat

A meringue-hez: 4 tojásfehérje
¼ teáskanál tisztított borkő
1 cup (250 ml) sütőcukor
10 dkg étcsokoládé apró kockákra vágva
10 dkg dió apróra vágva
1 evőkanál kukoricakeményítő

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. Az étcsokoládét gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Közben a vajat habosra verjük elektromos mixerrel, hozzáadjuk a barnacukrot, és tovább verjük, ami lágy és sápadt nem lesz. A tojássárgákat egyenként hozzáütjük, továbbra is a mixerrel keverve. Mehet hozzá a csokoládé és a vanília is. És igen, liszt nem kell hozzá!
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokoládés krémhez keverjük. A formába öntjük, és 25 percre betesszük a sütőbe.
A meringue-hez a tojásfehérjékből egy csipet sóval habot verünk, hozzáadjuk a sütőcukrot, majd kb. 8 percig gyors fokozaton tovább verjük. Az a jó, ha szép fényes és csúcsokat vet. Belekeverjük a csokoládéval, a dió és a kukoricakeményítő mixét. Egy spatulával rátesszük a csokitorta tetejére, és a sütőbe visszatolva 30 percig sütjük. Ha kész, 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd egy éles késsel végigmegyünk a szélén. Ezután ki lehet venni a formából, de érdemes még egy fél órát várni, mielőtt elpusztítanánk.
Ha újrakezdhetném, nem tennék csokit és diót a meringue-be, mert az tán egy kicsit már sok volt a jóból.

Recept a börtönviselt mintaháziasszony Martha Stewart honlapjáról
.

csokoládé torta gluténmentes ünnepi meringue középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr515141356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én is rákattantam! a sütőcukor finomabb, mint a sima kristálycukor, de sajnos azt nem tudom, miért kell inkább ez, és a borkővel sem vagyok teljesen képben. mindenesetre ez utóbbit az amerikaiak gyakran teszik a habcsókba. nem hiszem, hogy összedől a torta, ha kihagyod ;-) csináld meg, nagyon jó!!!
Fantasztikusan hangzik, súlyos meringue függő vagyok! A sütőcukor mit tud? És a tisztított borkőnek mi a szerepe? Még sosem használtam egyiket sem.

mennyeimignon 2009.03.11. 09:57:00

Végre eljutottam ide, és hogy pont ez fogad...
Nagyon rá vagyok kattanva a meringue tortákra, de még egyet sem csináltam meg. Talán ez lesz az első?

sweet amateur 2009.03.11. 09:57:00

az a tíz tojás azzal a kis csokival nem értem miért zavar annyira...
Hm. lehetne esetleg valamilyen fürdőruha szezonra előkészítő szelet is? : ))
süti beállítások módosítása