Az előző bejegyzésem viszonylag indokolatlanul, de kifejezetten búval *aszottra sikerült. Ez még egyszer nem történhet meg!
Oké, elismerem, nagyon boldog vagyok, ha ránézek erre a desszertre, vagy akár az előzőre. Viszont még nem vagyok elégedett!
Lehet-e ez a cél vagy túlzásokba azért nem kell esni:
"...a káprázatos Cseresznye a tortán nevű sütemény, Pierre mára mítikussá vált tejcsokoládés extravaganzája. Számomra ez a torta - amelyet sajnos otthoni körülmények között nem lehet elkészíteni - foglalta össze Pierre ajándékainak a karakterét és stílusát. A torta kockázatos volt - Pierre tejcsokoládét használt, miközben a séfek azért versengtek, hogy megtalálják a legsötétebb és legkeserűbb csokoládét. Összetett volt, de tökéletes - roppanós habcsókot, krémes ganache-t, ropogós pralinédarabkákat, vékony csokoládélapokat és pirított mogyorót kombinált benne Pierre. Úttörő volt - Yan Pennor ünnepelt designerrel dolgozott együtt, hogy megalkossák a drámaian kibomló dobozt ahhoz a süteményhez, amely úgy nézett ki, mintha egy óriás tortából lett volna egy szelet. Furcsa volt, vagy inkább egyenesen őrült - Pierre a mesterművét egy óriási fényes bohócorral koronázta - egy cseresznyével, aminek a szára a legmókásabb szögben állt felfelé." (Dorie Greenspan: Desserts by Pierre Hermé)
Én soha nem kóstoltam, de egyszer a tévében láttam, ahogy az aranycsíkokkal díszítették. Valaki evett már ilyet?
Ennek a tortának nem ismerem a receptjét, de azért a panna cottám sem rossz. Könnyű és hűsítő.
Görög joghurt panna cotta eperpürével
A panna cottához:
125 ml tej
1 teáskanál zselatinpor
250 ml habtejszín
50 g kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom finomra reszelt héja
150 g görög joghurt
Az eperpüréhez:
200 g fagyasztott vagy friss eper
1/2 citrom leve
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál zselatinpor
1. A panna cottához a zselatinport szórd a tej tetejére, és adj neki 10 percet, hogy megpuhuljon.
2. Eközben forrald fel a tejszín felét a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. Keverd hozzá a tejet, egy perc alatt fel is olvad majd benne a zselatin.
3. Vedd le a tűzről, és add hozzá a maradék tejszínt és a joghurtot.
4. Adagold formákba vagy üvegpoharakba a krémet. Legalább 4 órára tedd hűtőbe. Én szilikon bonbon-, illetve financier formákat használtam, és ezekben kifagyasztottam a panna cottát, hogy csak ki kelljen pattintanom belőle az édességet.
5. Az eperpüréhez egy lábosban főzd puhára az epret a cukorral és a citromlével. Ha már engedett egy kis levet, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd. Várd meg, hogy kihűljön, és adagold a jól lehűtött panna cottád tetejére.