Ezt a sütit a "fánk gyorsba" kategóriába sorolnám, mert bár én is szeretem a szalagos fánkot, csodálatos elégedettséggel tölt el, hogy ehhez sütőpor, se élesztő nem kell, kevés a hozzávaló és a ráfordított idő, de annál nagyobb az élvezet. Jópofa, hogy bár az alapja ugyanolyan forrázott tészta, mint például a profiterolnak, csak ez nem sütőben, hanem olajban készül el. Azt hiszem, egérke néven is ismert.
Mivel következő nap is ugyanolyan finom, mint frissen, simán megcsinálhatod este a másnapi ovis/sulis farsangra. Azon szoktam gondolkodni, hogy aki szalagos fánkot visz be, az hajnali hánykor kel, hogy időben begyúrja/dagassza/pihentesse/formázza/kelessze/megsüsse???
Ördögpirula
(15 db)
180 ml tej
105 ml víz
75 g vaj
egy csipet só
1 tk cukor
240 g liszt
3 db tojás
porcukor, cukrozatlan kakaópor és őrölt kardamom a hempergetéshez
olaj a sütéshez
1. A tejet a vízzel, a vajjal, a sóval és a cukorral felforralom. Lehúzom a tűzről, hozzáadom a lisztet, és leresztelem, azaz visszateszem a tűzre a lábost, és miután a masszát egy fakanállal egyneműre kevertem, kb. 1 perc alatt kicsit kiszárítom.
2. A tojásokat elektromos habverővel belekeverem.
3. Egy nagyobb lábosban az olajat kb. 170 fokosra forrósítom. Fagylaltoskanállal golyókat adagolok a masszából az olajba. 4-5 perc alatt megsülnek.
4. Az olajból kivéve lecsöpögtetem a fánkokat, és a porcukros, fűszeres kakaóporba hempergetem őket.