Ugye az teljesen normális, ha a 30 fokban semmi másra nem vágytam, csak egy kis citromfagyira, és még a fagyigépet sem volt kedvem bekapcsolni? Valójában ez egy sima citrommousse lefagyasztva, de ha semifreddót mondok, az még annál is jobban hangzik.
Citromparfé
(6 kisadag, mert csak azt érdemes csinálni belőle, különben rosszul leszel)
55 g cukor
30 g glükózszirup (elhagyható)
55 g víz
2 db tojás sárgája
4 g lapzselatin
340 g lemon curd
220 g tejszín
1. Felteszem főni a cukrot a vízzel és a glükózzal. Egészen 118 fokig melegítem, ezt cukorhőmérővel ellenőrzöm. Ha szeretsz édességeket csinálni, be kell szerezned egyet.
2. Még forrón a tojássárgákhoz keverem úgy, hogy folyamatosan habosítom a tojásokat egy elektromos habverővel, közben a tányér széléről csurgatom bele a cukorszirupot. Kihűlésig habbá verem.
3. A lapzselatint 10 percre jéghideg vízbe áztatom.
4. A tejszínből lágy habot verek. Kiveszek belőle 1 kanállal, és a zselatint felolvasztom benne. Ha már nem meleg, a tojássárgába keverem. A lágy hab harmadát óvatosan beleforgatom, aztán a maradék habbal is ugyanígy teszek.
5. A citromkérm felét beleforgatom a habba. A maradék lemon curddel rétegezve kis üvegekbe töltöm, és lefagyasztom.
Recept: Canelle et Vanille