Ami az olaszoknak a zuppa inglese, az az angoloknak a trifle. Valami süti, gyümölcsszósz, sodó, hab, gyümölcs, pohárba bele, vagy egy nagy talpas üvegtálba, ami álmaim netovábbja. Nem egy túlcizellált dolog, ráadásul az angolok nem veszik arra a fáradtságot, hogy krémet vagy süteményt süssenek, ezeket készen veszik hozzá. Mi most legyünk ennél igényesebbek. Csináljunk egy madeleine-t vagy egy citromkenyeret, egy brownie-t esetleg financier-t, pürésítsünk valami piros gyümölcsöt, mondjuk epret, és főzzünk hozzá vaníliasodót vagy csokoládészószt, tálaljuk friss gyümölccsel és egy nagy kanál tejszínhabbal. Ennél konkrétabban lásd alább.
Málna-fehércsokoládé trifle
a madeleine-hez:
2 tojás
125 g cukor
110 g liszt
½ tk sütőpor
egy csipet só
1 citrom finomra reszelt héja
110 g vaj, olvasztva
a málnapüréhez:
200 g málna
2 ek cukor
a fehércsokoládé habhoz:
150 g fehércsokoládé
300 ml habtejszín
friss gyümölcs a tálaláshoz
- A tojásokat kihabosítom a cukorral, beleszitálom a lisztet a sütőporral és a sóval. Beleforgatom a citromhéjat és a már nem forró olvasztott vajat. Egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap kivajazott madeleine-formába nyomom habzsákból. 205 fokon 7 perc alatt megsütöm.
- A málnát a cukorral pürésítem. Ha mirelit málnát használok, egy lábosban felmelegítem a cukorral, hogy egy kis levet engedjen, utána pürésítem. Ha nem szereted a magokat, átpasszírozhatod, én nem szoktam.
- A fehércsokoládét mikróban vagy vízgőz fölött felolvasztom. Félreteszem. A habot felverem. Ha a csokoládé szobahőmérsékletűre hűlt, óvatosan a habhoz keverem.
- Tálaláskor a pohár aljára teszek egy-két madeleine-t, meglocsolom a málnapürével, teszek rá habot, a friss málnával díszítem. Ugyanez eperrel is szuperül működik!
Ez a receptem eredetileg a 2011 júliusi Blikk Nők Konyhában jelent meg. Fotó: Tucsek Tündi, Styling: László Ágnes