Édes és keserű, fanyar és bizarr. Boldogsághormon borongós, befordulós nyári napokra, például pont mára és holnapra.
Csokoládés sajttorta forró áfonyaszósszal
(12 szelet)
170 g Oreo keksz (vagy valami olyasmi, akár Pilóta is jó)
40 g vaj
205 g étcsokoládé (70%-os)
675 g krémsajt*
3 db tojás
160 g nádcukor
15 g cukrozatlan kakaópor
a csokoládé ganache-hoz:
70 g étcsokoládé
50 ml habtejszín
a forró áfonyaszószhoz:
100 g áfonya
1 ek cukor
1-2 csepp citromlé
1. Egy 18-20 cm átmérőjű kapcsos kerek tortaformát kivajazok, sütőpapírral kibélelek. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re).
2. A kekszet krémestül ledarálom. A vajat felolvasztom, és a kekszhez keverem. A tortaforma aljára nyomkodom.
3. A krémsajtot simára keverem, és hozzáadom először a tojásokat, aztán a cukrot, az étcsokoládét, majd az átszitált kakaóport. A formába öntöm, a sütőbe tolom, és 45 percig sütöm. Nem szabad, hogy szilárdra süljön, a közepének remegősnek kell maradnia.
4. Hagyom szobahőn kihűlni, aztán néhány órára hűtőbe teszem.
5. Kiveszem a tortaformából. A tetejéhez a csokoládét apróra vágom. A tejszínt felforralom, a csokira öntöm, és elkeverem. A torta tetejére kenem.
6. Az áfonyát a citromlével és a cukorral felmelegítem, de csak addig, hogy levet engedjen. Tálalás előtt ezt is a torta tetejére teszem.
*Nagyon nem mindegy, hogy milyen krémsajtot használunk a sajttortákhoz. Nyilván a legjobb a Philadelphia, de sok más kenhető krémsajt is szuper ehhez a tortához. Az Aldiban, a Lidlben vagy a Tescóban lehet találni a Philadelhiához hasonló saját márkásakat, már mindegyiket kipróbáltam, mindig sikerrel. Ne használjunk viszont jellegtelen ízű mascarponét, mert nem lesz elég fanyar a tortánk. Egy Camping- vagy Medve-sajt pont az ellenkezője miatt nem megfelelő, mert túl karakteres íze van, ami rossz irányba viszi el a sütit. A megoldás tehát valahol félúton van.