Összhatásában olyan, mintha a Nutellát elrágcsálnád. Ahogy ráharapsz, roppan, aztán egy pillanat múlva már szétolvad a szádban.
Sajnos a mogyoró elég macerás dolog. Anyukám kertjéből a lehullott mogyorót gyerekkoromban mindig a szomszéd néninek adtuk, aki hókiflit sütött belőle. Akkor még ezt nem tudtam értékelni (a hókiflit azóta sem), de miután tavaly megpróbáltam húsz deka tisztított mogyorót előállítani, egyből másképp láttam a dolgot. A vége az lett, hogy tíz dekát megpucoltam úgy egy óra alatt, a másik tíz dekáért pedig lementem a boltba.
A gond csak az, hogy a mogyoró a süteményekben akkor finom, ha úgy istenigazából megpucoljuk, azaz megszabadítjuk a vékony barna héjától is. Ehhez kb. 10 percre 170 fokos sütőbe kell tenni. Ha kihűlt, konyharuhába csomagoljuk, és addig dörzsöljük, amíg el nem válik a héj a mogyorótól. Ez is jó móka, de néha megéri végigmenni ezen a riutálén, ezért a kekszért mindenképpen.
Pirított mogyorós omlós keksz tejcsokoládé ganache-sal
(kb. 30 db)
115 g mogyoró, tisztítva
200 g puha vaj
115 g nádcukor
245 g liszt
egy csipet só
a ganache-hoz:
100 ml tejszín
200 g tejcsokoládé
1. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverésest 150-re), és egy tepsire sütőpapírt terítek. Ráteszem a mogyorót, és 10 percig sütöm. Hagyom kihűlni, aztán kis részletekben konyharuhába tekerem, és addig dörzsölöm, amíg meg nem válik a barna héjától. Nem valószínű, hogy tökéletesen lejön róla, de ez nem is baj.
2. A mogyorót ledarálom.
3. A vajat simára keverem a cukorral, aztán eldolgozom benne a lisztet és a sót is. Legjobb az egészet egy álló keverőgép lapátjával csinálni. Ha már ennyitől is összeáll, akkor szerencsénk van. Ha még morzsás, akkor keverjük tovább kézzel, gyúrjuk össze.*
4. Folpackba csomagolom, és lapos koronggá nyomkodom. Kb. 2 órára hűtőbe teszem.
5. a., Lisztezett felületen kb. 5 mm vékonyra nyújtom, és fodros vagy sima szélű kerek kiszúróval kiszaggatom. (Én egy "home made" feliratú pecséttel díszítettem még.) Ha azt szeretném, hogy tökéletesen megőrizze a formáját sütés közben, fagyasztóba teszem fél órára.
b., Átgyúrom, és hosszúkás hasábot formázok belőle, amit keresztben kb. 5 mm vékony négyszögletes lapokká szeletelem.
6. 180 fokon kb. 12 percig sütöm a kekszeket.
7. A ganache-hoz a tejszínt felforralom, a tejcsokoládét apró kockákra aprítom, majd ráöntöm a tejszínt. Simára keverem, és egy órára hűtőbe teszem, hogy kicsit megszilárduljon, aztán összetapasztom vele kekszeket (ez a macerásabb, de finomabb változat); vagy belemártogatom a kekszet, amikor a csoki még langyos és folyékony.
*Nem állítom, hogy ez egy könnyen kezelhető tészta, de meghálálja a türelmet és a kitartást.