KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. szeptember 01., vasárnap komment

2013. szeptember 01., vasárnap komment

Pirított mogyorós omlós keksz tejcsokoládé ganache-sal

mogyoró_keksz_1.jpg

Összhatásában olyan, mintha a Nutellát elrágcsálnád. Ahogy ráharapsz, roppan, aztán egy pillanat múlva már szétolvad a szádban.

Sajnos a mogyoró elég macerás dolog. Anyukám kertjéből a lehullott mogyorót gyerekkoromban mindig a szomszéd néninek adtuk, aki hókiflit sütött belőle. Akkor még ezt nem tudtam értékelni (a hókiflit azóta sem), de miután tavaly megpróbáltam húsz deka tisztított mogyorót előállítani, egyből másképp láttam a dolgot. A vége az lett, hogy tíz dekát megpucoltam úgy egy óra alatt, a másik tíz dekáért pedig lementem a boltba.

A gond csak az, hogy a mogyoró a süteményekben akkor finom, ha úgy istenigazából megpucoljuk, azaz megszabadítjuk a vékony barna héjától is. Ehhez kb. 10 percre 170 fokos sütőbe kell tenni. Ha kihűlt, konyharuhába csomagoljuk, és addig dörzsöljük, amíg el nem válik a héj a mogyorótól. Ez is jó móka, de néha megéri végigmenni ezen a riutálén, ezért a kekszért mindenképpen.

Pirított mogyorós omlós keksz tejcsokoládé ganache-sal

(kb. 30 db)

115 g mogyoró, tisztítva

200 g puha vaj

115 g nádcukor

245 g liszt

egy csipet só

a ganache-hoz:

100 ml tejszín

200 g tejcsokoládé

1. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverésest 150-re), és egy tepsire sütőpapírt terítek. Ráteszem a mogyorót, és 10 percig sütöm. Hagyom kihűlni, aztán kis részletekben konyharuhába tekerem, és addig dörzsölöm, amíg meg nem válik a barna héjától. Nem valószínű, hogy tökéletesen lejön róla, de ez nem is baj.

2. A mogyorót ledarálom.

3. A vajat simára keverem a cukorral, aztán eldolgozom benne a lisztet és a sót is. Legjobb az egészet egy álló keverőgép lapátjával csinálni. Ha már ennyitől is összeáll, akkor szerencsénk van. Ha még morzsás, akkor keverjük tovább kézzel, gyúrjuk össze.*

4. Folpackba csomagolom, és lapos koronggá nyomkodom. Kb. 2 órára hűtőbe teszem.

5. a., Lisztezett felületen kb. 5 mm vékonyra nyújtom, és fodros vagy sima szélű kerek kiszúróval kiszaggatom. (Én egy "home made" feliratú pecséttel díszítettem még.) Ha azt szeretném, hogy tökéletesen megőrizze a formáját sütés közben, fagyasztóba teszem fél órára.

    b., Átgyúrom, és hosszúkás hasábot formázok belőle, amit keresztben kb. 5 mm vékony négyszögletes lapokká szeletelem.

6. 180 fokon kb. 12 percig sütöm a kekszeket.

7. A ganache-hoz a tejszínt felforralom, a tejcsokoládét apró kockákra aprítom, majd ráöntöm a tejszínt. Simára keverem, és egy órára hűtőbe teszem, hogy kicsit megszilárduljon, aztán összetapasztom vele kekszeket (ez a macerásabb, de finomabb változat); vagy belemártogatom a kekszet, amikor a csoki még langyos és folyékony.

*Nem állítom, hogy ez egy könnyen kezelhető tészta, de meghálálja a türelmet és a kitartást.

karácsony csokoládé keksz mogyoró tejcsokoládé középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr135488197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása