Aki azt állítja, hogy ennél egyszerűbb fánkreceptet tud, az nem mond igazat. Nem kell gyúrni, nem kell hozzá élesztő, és ha nem kéne egy órát a hűtőben pihennie, simán beférne Jamie 15 perces vacsorái közé.
Kakaós fánkgolyó
(kb. 20 db)
175 g liszt
45 g holland kakaópor
1 tk sütőpor
1/4 tk só
2 db tojás
150 g nádcukor
40 g tejföl
20 g olvasztott vaj
kb. fél liter olaj a sütéshez
porcukor a díszítéshez
Nutella vagy peanut butter a mártogatáshoz (ez utóbbit érdemes egy kis tejszínnel és porcukorral kikeverni)
1. A lisztet átszitálom a kakaóporral, a sütőporral és a sóval.
2. A tojásokat kikeverem a cukorral, a tejföllel és az olvasztott vajjal. Összedolgozom a száraz hozzávalókkal (fakanállal vagy konyhai robotgéppel).
3. Folpackba csomagolom, koronggá lapítom, és egy órára hűtőbe teszem.
4. Kb. 1,5 cm-esre nyújtom, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat vágok ki belőle, majd mindegyikből golyót formázok. Ha nincs ilyen kerek kiszúród, akkor simán is formázhatsz egyből golyókat a masszából. Ha a nyújtós módszert választod, akkor ismételd, amíg az összes tészta el nem fogy.
5. Közben az olajat forróra melegítem (ha van cukormérőd, akkor hasznos infó lehet, hogy kb. 190 fokosnak kell lennie az olajnak). Beledobok annyi fánkot, amennyi kényelmesen belefér, és kb. 2 perc alatt megsütöm őket úgy, hogy félidőben megforgatom.
6. Konyhai papírtörlőn felitatom róluk az olajat, aztán porcukorral meghintve és a nutellás vagy mogyoróvajas mártogatóval tálalom. Langyosan a legjobb, de ha kihűlt, és a széle megkeményedett, a belseje továbbra is pont jó puha marad.
Ha farsangra profi fánksütővé szeretnél válni, akkor érdemes eljönnöd az órámra a Makifood Főzőiskolába.