De mi a szösz az a Nanaimo? Nanaimo egy kb. 83 ezer lakosú város Kanadában, a képek alapján elég jó helynek tűnik. Nem tudtam rájönni, hogy a süteményt egészen pontosan mi köti ehhez a szimpatikus kikötővároshoz, de az biztos, hogy Kanadából származik.
A szelet három rétegből áll: az alja leginkább a mi kókuszgolyónkhoz hasonlít, a közepe egy vaníliasodó ízű vajkrém, a tetejét pedig csokival öntik le. Sütőfrászosok számára nagy előnye, hogy sütni nem kell.
A krémen egy kicsit variáltam, mert sehogy sem vitt rá a lélek, hogy a receptekben leírt pudingport keverjem ki a vajjal. Ettől eltekintve az egész nagyon egyben van.
Nanaimo szelet
(20 db)
a kekszalaphoz:
115 g vaj
3 ek holland kakaópor
30 g nádcukor
1 tojás
180 g darált keksz (én Zabfalatokat használtam)
100 g kókuszreszelék
75 mandula, durvára vágva
a krémhez:
100 g kókusztej (vagy habtejszín)
200 g fehércsokoládé
120 g vaj
a tetejére:
200 g étcsokoládé
30 g vaj
1. Egy kb. 20x20 cm-es formát előkészítek: ha nem szilikont használok, akkor kivajazom, és sütőpapírral kibélelem.
2. A vajat felteszem főni a kakaóval és a cukorral. Ha a cukor elolvadt, hozzáadom a kikevert tojást, és még egy percig főzöm. Beleszórom a kekszet, a kókuszt és a mandulát is, simára keverem. Az előkészített forma aljára nyomkodom, egy evőkanál hátával elsimítom. 20 percre fagyasztóba teszem.
3. A kókusztejet vagy a tejszínt felforralom. A csokit apró kockákra vágom, ráöntöm a kókusztejet. Várok egy percig, aztán simára keverem. Beledobom a felkockázott vajat, és egy elektromos habverővel alaposan elkeverem benne. A kekszalapra öntöm, és 20 percre visszateszem a fagyasztóba.
4. Az étcsokoládét felkockázom, és vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztom a vajjal együtt. Ha a fehércsokis krém megszilárdult, ráöntöm a csokit, szépen elegyengetem.
5. Megvárom, hogy a tetején a csoki megszilárduljon, aztán előkészítek egy forró vízzel teli kancsót és egy éles kést. A kést minden szeletelés előtt a forró vízbe mártom, és letörlöm, hogy a süti könnyen szeletelhető legyen. Fontos, hogy még fagyasztott állapotában szeleteljük fel, különben kinyomhatjuk belőle a krémet. Hűtőhidegen a legfinomabb.
Recept: Cooking Classy