Ilyet is ritkán mondok: laktóz-, tojás- és gluténmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Még mindig meglepődöm rajta, hogy így is lehet ehető édességet csinálni. Tényleg jó lett, de ha megkérdeznéd, hogy eklert vagy ilyet kérek inkább, sejtheted, mit válaszolnék.
A chia mag az egyik legújabb superfood-őrület, állítólag nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavat, és ez nyilván jót jelent. Ha vízbe áztatod, kocsonyásodik, így pudingként is eheted.
Miután betévedtem egy bioboltba, rengeteg tapasztalattal gazdagodtam: a finomított kókuszolajnak sajnos nincs kókuszíze; legközelebb kendermagot veszek chia mag helyett; a xantán gumit kozmetikai célra használják, pedig nekem süteményekbe kell; nem cukrászdát kell nyitni, hanem bioboltot.
Energiagolyó chia maggal
(25 db)
70 g mogyoró
70 g mandula
17 szem datolya (minél puhább, annál jobb)
1 ek cukrozatlan kakaópor + a hempergetéshez
20 g chia mag
1 tk vaníliakivonat
100 ml presszókávé
egy csipet só
(ha belefér, tehetsz bele egy marék felkockázott, magas kakaótartalmú étcsokit)
1. Mint szinte minden egészséges édességnél, a főszerep itt is az aprítógépé. Először serpenyőben megpirítom a mogyorót és a mandulát. Hagyom kihűlni. Az aprítóban finomra darálom, aztán egy átteszem egy másik tálba.
2. Közben a datolyát kimagozom, és 10 percre forró vízbe áztatom. Ha letelt az idő, leszűröm, és aprítógépben pépesítem. Visszateszem a gépbe a darált magokat, és minden egyéb hozzávalót is beleteszek. Addig darálom, amíg össze nem áll egy masszává. Hűtőbe teszem.
3. Diónyi golyókat formázok a masszából, és kakaóporba hempergetem őket.