KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. március 15., szombat komment

2014. március 15., szombat komment

Nem trüffel: Energiagolyó chia maggal

energy_ball.jpg

Ilyet is ritkán mondok: laktóz-, tojás- és gluténmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Még mindig meglepődöm rajta, hogy így is lehet ehető édességet csinálni. Tényleg jó lett, de ha megkérdeznéd, hogy eklert vagy ilyet kérek inkább, sejtheted, mit válaszolnék. 

A chia mag az egyik legújabb superfood-őrület, állítólag nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavat, és ez nyilván jót jelent. Ha vízbe áztatod, kocsonyásodik, így pudingként is eheted.

Miután betévedtem egy bioboltba, rengeteg tapasztalattal gazdagodtam: a finomított kókuszolajnak sajnos nincs kókuszíze; legközelebb kendermagot veszek chia mag helyett; a xantán gumit kozmetikai célra használják, pedig nekem süteményekbe kell; nem cukrászdát kell nyitni, hanem bioboltot. 

Energiagolyó chia maggal

(25 db)

70 g mogyoró

70 g mandula

17 szem datolya (minél puhább, annál jobb)

1 ek cukrozatlan kakaópor + a hempergetéshez

20 g chia mag

1 tk vaníliakivonat

100 ml presszókávé

egy csipet só

(ha belefér, tehetsz bele egy marék felkockázott, magas kakaótartalmú étcsokit)

1. Mint szinte minden egészséges édességnél, a főszerep itt is az aprítógépé. Először serpenyőben megpirítom a mogyorót és a mandulát. Hagyom kihűlni. Az aprítóban finomra darálom, aztán egy átteszem egy másik tálba. 

2. Közben a datolyát kimagozom, és 10 percre forró vízbe áztatom. Ha letelt az idő, leszűröm, és aprítógépben pépesítem. Visszateszem a gépbe a darált magokat, és minden egyéb hozzávalót is beleteszek. Addig darálom, amíg össze nem áll egy masszává. Hűtőbe teszem. 

3. Diónyi golyókat formázok a masszából, és kakaóporba hempergetem őket. 

kávé mandula mogyoró gluténmentes datolya tejmentes kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr85862250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szia, szóval egész sokat változtattam rajta különböző okokból, és mivel így is szuper lett, gondoltam, megírom, pontosan miket, hátha érdekel (ha nem akkor hehe, bocs):
- a datolya felét lecseréltem aszalt szilvára (a szuttyos fajtára), ezt majdnem minden nyers cuccnál így szoktam, a raw brownies-ekben is remek szokott lenni az érezhetően gyömülcsösebb íz,
- nem szeretem a kávét édesen, így kávé helyett feketeteával csináltam,
- vaníliával óvatos vagyok, sokszor túl sok nekem, itt most vaníliakivonat helyett egy egész kevés narancsvirágvizet tettem bele.
ennyi; nyilván tök más, mint az eredeti, de ez is pompás.
szia, anna
@ejszakai anna: az eredeti recept se rossz, de látom, lehet ezt még fokozni :-)
süti beállítások módosítása