Itt az ideális piknik útravaló. Én ezt csomagoltam magunknak a szendvicsek mellé a hétvégi túrázásra, és megint mindenki kedvence voltam, nem az áldott jó természetem miatt.
Az a baj azzal, ha elkezd az ember otthon kekszet csinálni magának, hogy utána már az összes tejporos, növényi zsiradékos, orrvérzésig hirdetett kekszet fűrészpornak érzékeli.
Csokis-mogyorós zabkeksz
(kb. 30 db)
100 g törökmogyoró
100 g puha vaj
100 g nádcukor
1 db tojás
1 ek tej
85 g zabpehely
135 g liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
1/2 tk sótőpor
1/4 tk só
70 g étcsokoládé
1. A mogyorót egy serpenyőben illatosra és aranybarnára pirítom egy serpenyőben. Félreteszem, hogy kihűljön.
2. A vajat gép segítségével egy-két perc alatt kikeverem a cukorral. Eldolgozom benne a tojást és a tejet is.
3. Egy tálba szitálom a kimért lisztet, kakaót, sütőport és sót. A zabpehellyel együtt a kikevert vajhoz adom, és összedolgozom az egészt.
4. A csokit apró kockákra vágom. A mogyoró héját ledörzsölöm egy konyharuhába csavarva. A mogyorót is felaprítom, és a csokival a masszához adom. Egy-két mozdulattal összekeverem.
5. Két tepsire sütőpapírt terítek. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re).
6. Diónyi gömböket formázok a masszából, és egymástól kb. 4 cm-re leteszem őket a tepsikre. Egy villával mindegyiket lelapítom. 15 perc alatt megsütöm.
Recept: Amelia