KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. április 15., kedd komment

2014. április 15., kedd komment

Sodorva, színesen: Olasz húsvéti kalács

olasz_kalács.jpg

Az olaszok húsvétkor színesebben szeretik, és nekem is tetszik ez a vidám design. 

Ez a klasszikus kalácstészta Limara receptje. Mielőtt bármilyen kelttésztát készítenék, mindig megnézem, ő hogyan csinálja. Ő a kelt tészták guruja. 

A tojást ilyenkor szeretem ételfestékkel vagy valamilyen természetes módon festeni, hiszen mégiscsak belesütöm valamibe, amit meg fogunk enni. Megfőzni nem kell, mert ez a része elintéződik sütés közben. 

Olasz húsvéti kalács

(6 db)

500 g finomliszt

1 tk só

60 g cukor

1 db tojás

250 g tej (+ 50 ml)

20 g friss élesztő

80 g vaj, olvasztva

+ tojás a kenéshez

színes szórócukor

6 db festett tojás

1. Ha géppel dolgozom, a vajon kívül az összes hozzávalót egy tálba teszem, és bedagasztom – ez kb. 5 percet vesz igénybe. Amikor már összeállt a tészta, hozzácsurgatom a vajat is, és tovább dagasztom, hogy szép, selymesen fényes tésztát kapjak.

2. Ha kézzel dolgozom, felfuttatom az élesztőt: fél deci langyos tejben elkeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és megszórom 1 ek liszttel. 10 percre félreteszem. Egy mély keverőtálba teszem átszitálva a maradék lisztet a sóval. A közepébe mélyedést csinálok, ebbe ütöm a tojást, és ide öntöm a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot és tejet. Begyúrom. Ha már elválik az edény falától, hozzáadom 3 részletben a vajat is. Tovább dagasztom még néhány percig.

3. Kigömbölyítem, egy tálba teszem, és meleg helyen, lefedve pihentetem 30 percig.

4. A tésztát 6 részre osztom, és mindegyiket megfelezem. Kettesével összesodrom, és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Koszorúkat formázok belőlük, a végeiket összenyomkodom. A tetejüket tojással lekenem. Újabb 30 percig kelesztem. 

5. Mindegyik közepébe nyomok egy-egy tojást, újra lekenem őket, és megszórom a dekorcukorral. 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm. 

húsvét kalács péksütemény kelttészta középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr426040684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása