Sokáig dúltak harcok a lelkemben a magyarok túlzott pogácsa rajongása miatt, de aztán beadtam a derekam. Rájöttem, hogy ha a fejem tetejére állok, akkor sem grissinit meg scone-t meg focacciát akarnak enni itt az emberek, csak pogácsát, pogácsát és pogácsát. És az igazság az, hogy én is nagyon-nagyon szeretem. E
zért aztán nekiláttam gyűjteni a tökéletes pogácsarecepteket, hogy (kb. mint egy rendes néprajzos) megosszam veletek, esetleg egy icipicit a magam kedvére alakítsam. A technikám egyszerű: megkínálnak a pogácsával, és ha ízlik, azonnal elkérem a receptet. Így volt ez most is. Hála és köszönet érte a forrásomnak!
Tökmagos pogácsa
(kb. 1 kg lesz belőle)
100 g hámozott tökmag
500 g liszt
1 csapott ek só
250 g hideg vaj
100 ml tej
20 g friss élesztő
2 tojás sárgája
200 ml tejföl (20%-os)
1 tojás a kenéshez
1. A tökmagot egy serpenyőben megpirítom, félreteszem hűlni.
2. A lisztet elkeverem a sóval, és összemorzsolom a vajjal.
3. Hozzáadom a tejet, kicsit elmorzsolom benne az élesztőt, és hozzáadom a tojássárgát és a tejfölt is. Összegyúrom. Egy ragacsos, nyúlós tésztát kapok. Beleszórom a tökmagot is. Lisztezett felületen kigömbölyítem, majd egy lisztezett tálban, meleg helyen, lefedve kb. egy óra alatt a duplájára kelesztem.
4. Ujjnyi vastag téglalappá nyújtom, és behajtogatom, ahogy a levelet is szokás, háromba. Elfordítom 90 fokkal, és újra ugyanúgy behajtogatom. 20 percig pihentetem. Ezt még kétszer megismétlem. A harmadik után már formázom is.
5. A legkisebb pogácsaszaggatómmal kiszúrom. A maradék tésztát újra begyúrom, 5-10 percig letakarva pihentetem, kinyújtom, kiszaggatom, és így tovább, amíg el nem fogy a tésztám. A pogácsák tetejét tojással lekenem.
6. 220 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses 200) 10-12 percig sütöm.