Az édes és a savanyú pont jó balanszban van. A citrompudingból marad bőségesen, ehetsz még belőle hozzá, vagy akár meg is töltheted a tortát vele. Ha mániákus citromrajongó vagy, akkor csak úgy, magában is eheted.
Mandulatorta citrompudinggal
(10 szelet)
a tortához:
150 g liszt
1 1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
170 g marcipán (jó minőségű, nem bevonó)
140 g puha vaj
130 g nádcukor
3 ek étolaj
1/8 tk mandulakivonat
3 db tojás
170 ml natúr joghurt
a pudinghoz:
190 ml teljes tej
100 g kristálycukor
4 db tojás sárgája
1/2 tk só
2 ek kukoricakeményítő
3 nagy citrom leve, (ebből 1 héja finomra reszelve)
110 g vaj
áfonya, szeder és mandula a díszítéshez
1. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re).
2. A lisztet átszitálom a sütőporral és a sóval, félreteszem.
3. A marcipánt a keverőgépbe teszem a vajjal, a cukorral, az olajjal és a mandulakivonattal. A gép lapátkarjával kb. 5 perc alatt, magas fokon krémesre keverem. A tojásokat egyenként hozzáadom, de itt már csak a legalacsonyabb fokozatot használom.
4. Eldolgozom benne a liszt harmadát, majd a joghurt felét, újra a liszt harmadát, majd a maradék joghurtot és végül a lisztet. A masszát a tortaformába simítom, kb. 1 órát sütöm. Akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra már nem tapad rá a massza.
5. A pudinghoz. felteszem főni a tejet a cukor felével és a citrom héjával. Közben a tojássárgákat kikeverem a sóval, a maradék cukorral, a citromlével és a keményítővel. A felforralt tejet lassan hozzáöntöm, majd az egészet visszateszem főni. Folyamatosan kevergetem. Forrás után még egy percig főzöm. Belekeverem a vajat is.
7. Tiszta tálba öntöm a krémet, és jégfürdőbe teszem. Kihűlésig keverem. Frissentartó fóliát nyomkodok a tetejére, és a hűtőbe teszem, hogy teljesen lehűljön.
8. Ha a torta kihűlt, körbevágom, és kifordítom a formából, és a tetejére kenem a szintén kihűlt krémet. Gyümölccsel és mandulával díszítem.