A torta della nonnát meghagyjuk a nagyinak, ez pedig legyen a nagypapáé. A néni és a bácsi verzió között annyi a különbség, hogy az előbbi vaníliakrémmel töltött, az utóbbi pedig csokipudinggal. Nekem magamnak is nehezemre esett választani, mindenki döntse el magának, hogy a vaníliás vagy a csokis típusba sorolja-e magát. Aki velem tart, csak jól járhat.
Banálisan hangzik, de engem azonnal Olaszországba repített ennek a süteménynek már a látványa is. Aki az olaszoknál utazgat, úton-útfélen ilyen linzertésztákkal találkozik, csak hol lekvárral töltik, hol ricottával, néha gyümölccsel rakják ki a tetejét, hol pedig a tésztacsíkokat keresztezik. Szinte minden közértben lehet ilyesmiket készen is kapni.
Az olasz linzertorták tésztája más, mint amit a francia tartoknál megszoktunk, ez porhanyósabb, omlósabb. Nem állítom, hogy könnyű volt vele bánni, viszont elismerem, hogy kicsit türelmetlen is voltam vele, viszont mellette szól, hogy nagyon jól bírta a toldozást-foldozást. Ugye, hogy nem látszik rajta semmiféle sutaság?
Torta del nonno
(12 szelet)
a krémhez:
600 ml teljes tej
50 g étcsokoládé
2 db tojás sárgája
75 g nádcukor
3 ek kukoricakeményítő
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 tk narancslikőr
a tésztához:
175 g puha vaj
100 g kristálycukor
2 db tojás sárgája
1 narancs finomra reszelt héja
egy csipet só
250 g búza finomliszt
1 db tojás a kenéshez
75 g fenyőmag a tetejére
porcukor a tálaláshoz
1. Először elkészítem a krémet, hogy legyen ideje kihűlni. A tejet felforralom a cukor felével, és hozzáadom a csokit, hogy elolvadjon benne.
2. Közben a tojássárgákat kikeverem a cukor másik felével, és hozzáadom a kakaóport és a keményítőt. Hozzácsurgatom a forró, csokis tejet, de közben folyamatosan kevergetem. Visszaöntöm az egészet a lábosba, és sűrű pudinggá főzöm. Jégfürdőbe teszem, és kevergetve kihűtöm. Hozzáadom a narancslikőrt.
3. A tésztához eldolgozom a cukrot a vajban úgy, hogy krémes és könnyű legyen. Hozzáadom a tojássárgákat, a narancshéjat, végül a sóval elkevert lisztet is. Csak addig használom a gépet, amíg nagyjából összeáll a massza, utána a kezemmel, néhány mozdulattal összegyúrom. Kétfelé osztom (az egyik lehet kisebb, az lesz a teteje), és lapos korongokat formázok belőlük, folpackba csomagolom. Hűtőbe teszem egy órára.
4. Előveszem a hűtőből, mindkettőt kb. 4 mm-esre nyújtom lisztezett deszkán, vagy két sütőpapír között. A hűtőbe teszem 15 percre.
5. Egy fodros szélű tortaformát kivajazok. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem.
6. Beleteszem a nagyobbik tésztalapot, és óvatosan az aljára és a szélére nyomkodom. Nem baj, ha szétrepedezik, az ujjammal összenyomkodom, hogy ne legyenek rések alul. Beleöntöm a krémet, és lefedem a kisebbik tésztakoronggal. Lekenem a tojással, megszórom a fenyőmaggal.
7. Kb. 50 perc alatt készre sütöm. Kiveszem a sütőből, és hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni. Érdemes hűtőben tartani.
Recept: Maxime Clark: Chocolate