Ha nincs ötleted desszertre, akkor még mindig ott van a palacsinta. Millió variációja közül választhatsz, jól alkalmazkodik hozzá, hogy éppen milyen hozzávalóid vannak, és ami a legfontosabb: mindig mindenki szereti!
Tönkölylisztes palacsintabatyu erdei mézben sült barackkal
A palacsintához:
(jóval több lesz, mint amire most szükséged van)
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g búza finomliszt
5 db tojás
400 ml tej
150 ml szóda
5 ek cukor
1 tk vaníliakivonat
egy csipet só
4 ek kókuszzsír
Ugyanúgy készül, mint bármely más palacsinta. Csak összekeverek mindent, és a hűtőbe teszem egy órára. Amikor előveszem, megnézem, hogy jó-e az állaga. Ha túl sűrű, adok hozzá tejet vagy vizet. Ha túl híg, lisztet kanalazok bele. Forró, kókuszzsírral vagy olajjal kikent serpenyőben sütöm ki, fél merőkanálnyi adagokban.
Mézes-kakukkfüves barack
(kb. 6 palacsinta töltelékének elegendő adag)
3 db őszibarack
3 ág kakukkfű + a tálaláshoz
1 ek vaj
2 ek erdei méz (vagy más, karakteres ízű méz)
1. A barackot meghámozom, felkockázom.
2. A vajat megolvasztom egy forró serpenyőben, hozzáadom a mézet, és rádobom a barackokat.
3. A fűszerről leszedegetem a leveleket, és azt is rászórom. Az egészet csak pár percig pirítom magas hőfokon, mert inkább karamellizálni szeretném a gyümölcsöt, mint párolni vagy megfőzni.
4. Tálaláskor egy-két kanálnyi tölteléket teszek a palacsinta közepére, a szélét felhajtogatom, és egy kakukkfű ággal átszúrom, hogy úgy maradjon. Joghurtot és mézet is érdemes még mellé tenni a tányérra.