KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2018. február 02., péntek Szólj hozzá!

2018. február 02., péntek 0 hozzászólás

A színe, a színe! Vérnarancs tart


egytart_kicsi.jpg

Dübörög a vérnarancs szezon, és mivel elképesztően látványos desszerteket lehet belőle készíteni, én sem akartam kimaradni a hype-ból. Jamie Oliver és Linda Lomellino is vérnarancsot posztol az Instagramján, ami nem is csoda. Fantasztikus színskálában pompáznak, és pont annyira fanyarak, amennyire egy sütiben arra szükség van. 

ke_sztart_kicsi.jpg

Ezt a tartot eredetileg az új Martini Bitterhez találtam ki, mert a krémhez adva elég jól balanszírozta az egyszerre édes és savanykás ízt. Ennél már csak az lehetett volna jobb, ha a vérnarancs tarthoz még egy Martini Negronit iszogathattam volna :-) 

A tart tölteléke pudingállagú, és frissen facsart vénaranccsal készült. A díszítés, amit a fotó alapján akár tejszínhabnak is nézhetnél, valójában tojáshab, amit akár karamellizálhatsz is egy szakácsfáklyával. Nekem most jobban tetszett így, hófehéren. 

tartshell_kicsi.jpg

habne_lku_l_kicsi.jpg

 

Vérnarancs tart

 (7 db)

a tart tésztához: 

130 g liszt

egy csipet só

80 g hideg vaj, felkockázva

40 g porcukor

1 db tojássárga

1 db narancs finomra reszelt héja

a vérnarancs krémhez: 

245 ml teljes tej

65 g cukor

egy csipet só

4 tojás sárgája

20 g étkezési keményítő

175 ml frissen facsart vérnarancslé (kb. 2 és fél narancsból) 

55 g vaj

a tojáshabhoz: 

2 tojásfehérje

150 + 35 g cukor

50 ml víz

a díszítéshez: 

2 db vérnarancs

 

villa_val_kicsi.jpg

 Elkészítés: 

1. Morzsold el a vajat a sóval elkevert lisztben. Add hozzá a narancs lereszelt héját, a porcukrot és a tojássárgát. Gyúrd össze, lapítsd koronggá, és tedd hűtőbe 2 órára. 

2. Nyújtsd ki 4 mm vékonyra, és szaggass belőle a tartformádnak megfelelő átmérőjű köröket. Én minitartokat sütöttem, de megsütheted akár egy nagynak is. Simítsd a tésztát a formába, és vágd le a lelógó részeket.

3. Tegyél alufóliát a tetejére, önts bele babot vagy rizst, és süsd így vakon 15 percig 175 fokon (légkeverésesben 155 fokon). Vedd ki a nehezéket és a fóliát óvatosan, hogy meg ne égesd magad. Süsd így is 5 percig. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, és vedd ki a formából is. 

4. A krémhez forrald fel a tejet a cukor felével és a csipet sóval. Keverd simára a tojások sárgáit a maradék cukorral és a keményítővel. Öntsd hozzá a felforralt tejet, közben folyamatosan kevergesd a tojásokat, hogy össze ne ugorjanak. Öntsd vissza az egészet a lábosba, add hozzá a vérnarancsot, és folyamatos keverés mellett sűrítsd be. Forrás után főzd még egy percig, húzd le a tűzről, keverd bele a vajat.

5. Oszd el a masszát a tartok között. Hagyd kihűlni. 

6. A tojáshabhoz verj habot a fehérjékből, és közben melegítsd a 150 g cukrot a vízzel 115 fokig. Add a habhoz a 35 g cukrot, verd keményre. Csurgasd hozzá a cukorszirupot, de közben ne állítsd meg a gépet. Addig verd, amíg ki nem hűl a hab. 

7. A vérnarancsokat hámozd meg, és vágd le a fehér részt is a külsejükről. Szeleteld karikákra, és díszítsd velük a tartok tetejét. 

8. A habot töltsd csillagcsöves habzsákba, és díszítsd vele a tartok tetejét. 

(x)

tél gyümölcsös sütemény tart habcsók citrus középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr7313623876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása