Hófehér vaníliás tésztarétegek között hófehér fehér csokoládés krém, csak egy kis vékony réteg házi eperlekvár zavarja meg a nagy fehérséget. Sajnos vannak torták, amiket nem magunknak, hanem ajándékba készítek, így nem tudom megmutatni, mit rejtenek belül, így kénytelenek vagytok elhinni, amit mondok.
Ismét megbizonyosodtam róla, hogy egy jó vajkrémért érdemes megdolgozni. Ezzel a módszerrel egyébként még sosem készítettem vajkrémet, a Baked fiúktól lestem el, akik minden, nem étcsokoládé (vagy krémsajt) alapú tortabevonó krémet így készítenek, amit aztán valamivel ízesítenek, itt például fehér csokival.
Ehhez a tortához érdemes nagyon alacsony cukortartalmú eperlekvárt készíteni vagy választani, mert a fehér csokoládé már önmagában is nagyon édes, jót tesz a tortának egy kicsit fanyarabb íz.
Hófehér torta eperrel
(12 szelet)
a tésztához:
390 g liszt
1 ek sütőpor
1 tk szódabikarbóna
3/4 tk só
225 g puha vaj
350 g kristálycukor
1 db vaníliarúd magjai
1 db egész tojás
375 ml jéghideg víz
3 tojásfehérje
1/4 tk borkő
a krémhez:
175 g fehér csokoládé
275 g kristálycukor
40 g liszt
375 ml tej (3,5%-os)
80 ml habtejszín
340 g puha vaj
a töltelékhez:
200 g eperdzsem
pár szem friss eper a díszítéshez
1. Három, kb. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverésest 150-re).
2. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy tálba szitálom, félreteszem.
3. A vajat könnyűre és lágyra keverem, aztán a cukorral együtt, a konyhagép lapát karjával vagy egy kézi elektromos mixerrel 5 percig tovább verem. Hozzáadom a vaníliarúd magjait és az egész tojást, ezeket is elkeverem benne.
4. Eldolgozom benne a lisztes keveréket és a vizet felváltva, három, ill. két részletben, a liszttel kezdve, és azzal is végezve.
5. A tojásfehérjéket a borkővel lágy habbá verem, és a masszához forgatom.
6. Lemérem a massza súlyát, és három egyenlő részre osztom a tortakarikák között. Elsimítom a tetejét, és 40 percre a sütőbe teszem őket.
7. Ha lejárt az idő, kiveszem a sütőből, és hagyom teljesen kihűlni, csak ezután fordítom ki a formából, és húzom le róluk a papírt.
8. A krémhez mikróban megolvasztom a fehér csokit, és félreteszem, hogy szoba-hőmérsékletűre visszahűljön.
9. A cukrot és a lisztet egy lábosban összekeverem. Lassan adagolva összekeverem a tejjel és a tejszínnel. Felteszem főni, és besűrítem - ez akár 15 percig is eltarthat. Közben néha megkeverem, hogy le ne égjen.
10. Ha besűrűsödött, egy keverőgép táljába teszem, és addig keverem, amíg szoba-hőmérsékletűre le nem hűl. Ez is eltart egy darabig.
11. Hozzáadom a vajat, és könnyűre, krémesre, habosra keverem. Beleteszem a csokit is, és simára dolgozom.
12. Összeállítom a tortát. A tésztarétegek tetejét egyenesre vágom, majd összetöltöm őket a lekvárral és a krémmel (minden rétegre kerül mindkettőből). Körbekenem a tortát a krémmel, és a hűtőbe teszem 20 percre. Ezután újra lekenem, hogy tökéletesen nézzen ki. A tetejét friss eperrel díszítem.
Recept alapja: Baked