Vannak kekszek, amik akkor jók, ha szárazak és ropogósak (pl. a cantuccini), és vannak, amelyeknek az az erényük, hogy puhák és "rágósak". Az angoloknak sokkal jobb szavuk van rá, a "chewy", így már talán jobban értitek, mit próbálok elmondani. Ez a zabpelyhes, aszalt gyümölcsös, lisztmentes keksz ez utóbbiak közé tartozik, és éppen ezért bérelt helyet magának a top10 kedvenc kekszem között.
Előfordult, hogy társaságba vittem, több más keksszel együtt, és mindenki erre kapott rá, mert annyian feltűnően jó. Amint látjátok, a külseje nem különösebben csábos, de ez senkit se tévesszen meg. Igenis, neki is helye van a karácsonyi kekszes dobozban!
Már biztosan észrevettétek, hogy imádok zabpehellyel sütni, mert nagyon jó állagot ad egy sima csokicseppes keksznek is; és a lisztté őrölt változatát is szívesen használom pancake-ekhez vagy muffinokhoz. Most a Cerbona felkérésére kipróbáltam a cég reform sorozatának új termékét, a finomszemű zabpelyhet, ami nálam jól teljesített.
Aszalt gyümölcsös keksz
(20 db)
100 g Cerbona finomszemű zabpehely
100 g darált mandula v. mandulaliszt
¼ tk só
¼ tk gyömbér
30 g puha vaj
75 g nádcukor
1 db tojás
2 ek tej
1 narancs finomra reszelt héja
160 g vegyes aszalt gyümölcs (én fügét és barackot használtam)
1. Az első négy hozzávalót összekeverem egy tálban, és félreteszem.
2. A vajat kikeverem a cukorral, hozzáadom a tojást és a tejet. Összekeverem a száraz hozzávalókkal.
3. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágom. A masszához adom ezt is. Egy éjszakára a hűtőbe teszem.
4. Másnap vizes kézzel evőkanálnyi golyókat formázok a masszából, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és lelapítgatom.
5. 175 fokon (légkeveréses sütőben 155-ön) 20 percig sütöm.
Ennek a posztnak a megjelenését a Cerbona támogatta. (x)