A legismertebb ekler kávés, ez inkább mokkás. Nem nevezhető szokványosnak, sem a formáját, sem a töltelékét, sem a díszítését tekintve. A kávés ekler hosszúkás, kávés cukrászkrémet rejt, a máza pedig csokoládés fondant.
Ez egy pihekönnyű változat, a buborékforma pedig csak egy kis játék. Így hasonlít a franciák egyik kedvenc nasijára, a chouquette-re és a mi képviselőfánkunkra, de egy kicsit emlékeztet az olasz profiterolra is.
Mokka ekler
(11 db)
az égetett tésztához:
90 g tej
90 g víz
85 g vaj
3/4 ek cukor
1/4 tk só
100 g liszt
3 db tojás + 1 a kenéshez
süthető cukor
a krémhez:
300 g mascarpone
200 ml habtejszín
4 ek porcukor
1 presszókávé, hidegen
1 ek cukrozatlan kakaópor
1. A sütőt előmelegítem 220 fokra (légkeverésest 200-ra), és sütőpapírral kibélelek két tepsit.
2. Felforralom a tejet a vízzel, a vajjal, a sóval és a cukorral. Amikor már rendesen forr, belezuttyantom a lisztet.
3. Leresztelem, azaz 1-2 percig főzöm, hogy kifőzzek belőle egy kis nedvességet, hogy könnyebben felvegye majd a tojásokat. Fényes gombóccá áll össze, az edény alján pedig egy kis pörcréteg képződik.
4. Átteszem egy keverőgépbe, és egyenként hozzákeverem a tojásokat. Eleinte úgy néz ki, mintha szétesne a tészta, de a végére összeáll. Nem muszáj keverőgépet használni, egy fakanál is megteszi, csak erő kell hozzá.
5. Ha már szép sima a masszám, habzsákba töltöm, amibe előzőleg nagy lyukú, sima csövet teszek.
6. Kb. 3 cm átmérőjű félgömböket nyomok a tepsikre úgy, hogy hármasával összeérjenek. A tetejüket lekenem a simára kevert tojással, és megszórom a cukorral.
7. A sütőbe teszem, és a hőfokot azonnal leveszem 190-re (légkeveréses sütőben 170-re). 30 percig sütöm.
8. Amíg kihűl, elkészítem a krémet. A mascarponét felverem a tejszínnel és a porcukorral. Óvatosan beleforgatom a kávé és a kakaó keverékét (a kakaót még a forró kávéban érdemes feloldani).
9. Csillagcsöves habzsákba töltöm a krémet. Az eklereket félbevágom, és megtöltöm a krémmel.
Recept: Dorie Greenspan: Baking Chez Moi