Kicseleztem a fánkot, és nem olajban sütöttem meg. Hiába, mindig mondom én, hogy a szilikonformák jók. Olaj azért így is került bele zsiradékként, de ha az egészségre hajtasz, nyugodtan használhatsz helyette kókuszolajat.
Nem szeretnélek becsapni, ezért nem állítom, hogy versenybe szállhatna egy igazán jó szalagos fánkkal, de azért megjárja. Ráadásul sokkal tovább puha és friss marad. A szalagossal az a baj, hogy fél nap múlva már állott olaj íze van, és még ki is szárad.
Oreo fánk
(12 db közepes vagy 8 db nagy - nekem közepes méretű formám van)
a tésztájához:
90 g liszt
40 g holland kakaó
70 g nádcukor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
1 db tojás
80 ml tej
60 ml olaj
2 tk ecet
1 tk vanília kivonat
4 db Oreo keksz + 2 a tetejére
a mázhoz:
125 g krémsajt
100 g porcukor
1-2 ek tej
1 tk vanília kivonat
1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). Előkészítem a fánksütő formákat (lehet szilikon vagy más is).
2. Egy edényben összekeverem a száraz hozzávalókat, egy másikban a nedveseket. A nedveset eldolgozom a szárazban. A kekszeket mozsárban összetöröm, és a 4 darabot a masszához adom.
3. Habzsákba töltöm, és a formákba adagolom úgy, hogy kb. 3/4-ig töltöm a mélyedéseket. 12 perc alatt meg is sül.
4. A mázhoz a krémsajtot kikeverem a porcukorral és a vaníliával. Felöntöm annyit tejjel, hogy pont eléggé, de nem túlságosan híg mázat kapjak. Kanálról a kihűlt fánkok tetejére csurgatom a mázat, ha kell, elkenem. A maradék kekszeket is összetöröm, és a mázra szórom.
Recept: Broma Bakery