Már egy kevés rozsliszt is fenekestül felforgat egy szokványos csokitortát. Szokványos csokitorta persze nincs, pláne nem nálam. Egészség tudatosoknak ki lehet próbálni a receptet csak rozsliszttel is, de akkor mindenképpen több tejföl és joghurt kell bele. Félek, hogy elég szigorú íze és állaga lesz, de hátha.
A ropogós morzsás tető pont hozzátesz még egy kis pluszt, díszítésnek pedig a nutellás és sima tejszínhab elhagyhatatlan. A habokból tegyünk félre, tálaláskor jól fog jönni!
Rozslisztes csokitorta ropogós tetővel
(12 szelet)
az alaphoz:
170 g puha vaj
100 g kristály cukor
60 g nádcukor
2 tojás
90 g finomliszt
115 g teljes kiőrlésű rozsliszt
50 g holland kakaópor
1 tk sütőpor
3/4 tk szódabikarbóna
3/4 tk só
140 g tejföl
140 g görög joghurt
100 g étcsokoládé, felkockázva
a morzsához:
65 g nádcukor
30 g finomliszt
40 g rozsliszt
20 g törökmogyoró, durvára vágva
2 ek holland kakaópor
1/4 tk só
55 g hideg vaj, felkockázva
a díszítéshez: tejszínhab, nutellás tejszínhab és mogyoró
1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). Egy 23 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral.
2. A vajat alaposan kikeverem a kétféle cukorral, ha géppel csinálom, ez kb. 5 percet jelent.
3. Egyesével hozzáadom a tojásokat, simára keverem.
4. A liszteket átszitálom a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Eldolgozom a cukros-tojásos vajban.
5. A tejföl és a görög joghurtot egy kis kancsóba teszem. A lisztes résszel felváltva a vaja részhez adagolom, két részletben.
6. Beleforgatom az étcsokit is, és az előkészített formába öntöm, a tetejét lesimítom.
7. A morzsához a száraz hozzávalókat egy keverőtálba teszem. Elmorzsolom benne a vajat, majd a torta tetejére szórom.
8. Kb. 50 perc alatt megsütöm. A csokitortákkal úgy vagyok, hogy inkább legyen kevésbé átsült, mint már száraz. Tűpróbával érdemes megnézni, hogy megsült-e.
9. Ha már kihűlt, kiveszem a formából, és a tetejére csókokat nyomok a kétféle habból, aztán még félbevágott mogyoróval is díszítem.
Recept: Bon Appétit