KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2015. február 10., kedd 1 komment

2015. február 10., kedd 1 komment

Ropogós tetővel: Rozslisztes csokitorta

rozs_csokitorta_kicsi_1.jpg

Már egy kevés rozsliszt is fenekestül felforgat egy szokványos csokitortát. Szokványos csokitorta persze nincs, pláne nem nálam. Egészség tudatosoknak ki lehet próbálni a receptet csak rozsliszttel is, de akkor mindenképpen több tejföl és joghurt kell bele. Félek, hogy elég szigorú íze és állaga lesz, de hátha. 

A ropogós morzsás tető pont hozzátesz még egy kis pluszt, díszítésnek pedig a nutellás és sima tejszínhab elhagyhatatlan. A habokból tegyünk félre, tálaláskor jól fog jönni! 

Rozslisztes csokitorta ropogós tetővel

(12 szelet)

az alaphoz: 

170 g puha vaj

100 g kristály cukor

60 g nádcukor

2 tojás

90 g finomliszt

115 g teljes kiőrlésű rozsliszt

50 g holland kakaópor

1 tk sütőpor

3/4 tk szódabikarbóna

3/4 tk só

140 g tejföl

140 g görög joghurt

100 g étcsokoládé, felkockázva

a morzsához: 

65 g nádcukor

30 g finomliszt

40 g rozsliszt

20 g törökmogyoró, durvára vágva

2 ek holland kakaópor

1/4 tk só

55 g hideg vaj, felkockázva

a díszítéshez: tejszínhab, nutellás tejszínhab és mogyoró

1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). Egy 23 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. 

2. A vajat alaposan kikeverem a kétféle cukorral, ha géppel csinálom, ez kb. 5 percet jelent. 

3. Egyesével hozzáadom a tojásokat, simára keverem. 

4. A liszteket átszitálom a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Eldolgozom a cukros-tojásos vajban. 

5. A tejföl és a görög joghurtot egy kis kancsóba teszem. A lisztes résszel felváltva a vaja részhez adagolom, két részletben. 

6. Beleforgatom az étcsokit is, és az előkészített formába öntöm, a tetejét lesimítom. 

7. A morzsához a száraz hozzávalókat egy keverőtálba teszem. Elmorzsolom benne a vajat, majd a torta tetejére szórom. 

8. Kb. 50 perc alatt megsütöm. A csokitortákkal úgy vagyok, hogy inkább legyen kevésbé átsült, mint már száraz. Tűpróbával érdemes megnézni, hogy megsült-e. 

9. Ha már kihűlt, kiveszem a formából, és a tetejére csókokat nyomok a kétféle habból, aztán még félbevágott mogyoróval is díszítem. 

Recept: Bon Appétit

 

csokoládé torta mogyoró nutella kezdőknek is délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr837158305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Szonja, hétvégén megsütöttem ezt a tortát, és bár ízre finom volt, a teteje kicsit sem lett ropogós, megmaradt a morzsás állaga a felső rétegnek. Mit ronthattam el sütés közben?
süti beállítások módosítása