Mindenkinek megvan a maga csokimousse receptje, az enyém ez. Mégpedig azért, mert nincs kedvem nyers tojásfehérjét enni, a tiramisuban sem reszkírozom meg.
Azt a csokimousse receptet ismeritek, amikor a tojássárgákat ki kell keverni egy kis cukorral, a tojásfehérjéket kemény habbá verni, aztán a kettőt össze, végül bele az olvasztott csokoládé? Az se rossz, szeretem, amikor két-három hozzávalóból lehet nagyot alkotni, de élelmiszerbiztonsági szempontból nálam nem megy át.
Egyébként itt is csak 5 hozzávaló van, mint a kedvenc Haagen-Dazs fagylaltjaimban: tej, tejszín, cukor, tojássárga és csokoládé. Meg persze abban is, amit itthon csinálok, de ez csak természetes.
Csokoládémousse
275 g étcsokoládé
415 g teljes tej
375 g habtejszín
5 nagy tojássárgája
130 g cukor
1. Törd apró darabokra a csokoládét, tedd egy nagy tálba.
2. Forrald fel a tejet és a tejszínt egy lábosban, közben keverd világosra a tojásokat a cukorral. Lassan öntsd rá a meleg tejes rész felét, folyamatosan kevergetve a tojást, ezzel kiegyenlítjük a hőt.
3. Öntsd vissza az egészet a lábosba, közepes hőfokon, folyamatosan keverve, sűrítsd be.
4. Szűrd át a folyadékot, add a csokoládéhoz. Keverd benne simára a csokoládét. Töltsd formákba, tedd hűtőbe legalább 2 órára. Én zselatinnal elkevert mangópürével tálaltam.
Ez egy Pierre Hermé recept.
2011. február 07., hétfő
10 komment
2011. február 07., hétfő 10 komment
Én erre esküszöm: Pierre Hermé csokoládémousse-a
csokoládé mangó gluténmentes mousse vacsora vendégség középkezdő
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr205141201
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
anna 2011.02.07. 22:46:00
Kiskanál Orsi linkelte ezt, hozza a szovegben egy ilyen mondat: Utóbbi Édesem, azaz Pierre Hermé mousse receptje mogyorósítva.
felkaptam a fejem: valojaban te vagy pierre herme ?? ^_^
felkaptam a fejem: valojaban te vagy pierre herme ?? ^_^
Babszi 2011.02.07. 22:46:00
Nem reszortom megvédeni Édesemet, de kedves Névtelen, hamár arról van szó, hogy akkor ez most mousse-e avagy sem, akkor amiben zselatin van, azt végképp nem hívhatjuk mousse-nak, mert a mousse-ban nincs zselatin. Persze Te tehetsz bele, és hívhatod nyugodtan mousse-nak, de egy jó mousse megáll magától is, akár habos, akár nem. Mondjuk több napig kevesen váratják meg az evéssel...
Anonymous 2011.02.07. 22:46:00
Ha nem lesz habos hanem krémes, akkor ez nem
csokimousse hanem csokikrém.
Zselatin nélkül eddig eszembe sem jutott készíteni, mert arra gondolnék, hogy 1-2 nap után "összeomlik" a hab.
A többi csokoládéval készült ganache-t és krémet mi is szeretjük, de ez mind más - Te ezt biztos mindenkinél jobban tudod.
csokimousse hanem csokikrém.
Zselatin nélkül eddig eszembe sem jutott készíteni, mert arra gondolnék, hogy 1-2 nap után "összeomlik" a hab.
A többi csokoládéval készült ganache-t és krémet mi is szeretjük, de ez mind más - Te ezt biztos mindenkinél jobban tudod.
nem lesz habos, krémes lesz.
ehran, bátor férfi vagy :-)
a csokihoz nem kell zselatin, ahogy hűl, megköti magától a tejszínt. amúgy én is imádom a csokis habot, ganache-t, rigójancsi krémet, vagy hívjuk, ahogy akarjuk.
ehran, bátor férfi vagy :-)
a csokihoz nem kell zselatin, ahogy hűl, megköti magától a tejszínt. amúgy én is imádom a csokis habot, ganache-t, rigójancsi krémet, vagy hívjuk, ahogy akarjuk.
Anonymous 2011.02.07. 22:46:00
Nekem tojás mentes csokimousse receptem van.
A csokoládét kevés tejszínben felolvasztom, belekeverem a zselatint, majd ezt a keményre felvert tejszínnel keverem össze és kész is.
Szoktam egyszerre ét és fehér csokiból készíteni, azokat egymással variálni és így nemcsak nagyon finom, de a látvány sem utolsó.
Javaslom kipróbálásra!
A csokoládét kevés tejszínben felolvasztom, belekeverem a zselatint, majd ezt a keményre felvert tejszínnel keverem össze és kész is.
Szoktam egyszerre ét és fehér csokiból készíteni, azokat egymással variálni és így nemcsak nagyon finom, de a látvány sem utolsó.
Javaslom kipróbálásra!
ehran 2011.02.07. 22:46:00
Én a tatárbifsztektől kezdve a tiramisun át a majonézig megeszem mindenfélében a nyers tojást, szóval nem zavar, de ettől függetlenül ki fogom próbálni ezt a receptet, Hermé-receptben eddig még nem csalódtam - bár sajnos olyan túl sokat sem volt alkalmam kipróbálni.
Anonymous 2011.02.07. 22:46:00
Azt szeretném kérdezni, ha a tejszínt belefőzöd és a csokoládéval sem vered fel,
hogyan lesz habos állaga?
hogyan lesz habos állaga?