Te jó ég, mennyi szar száraz máktortát ettem én már életemben! Na ez viszont nagyon jó. Többször tesztelve.
Máktorta vanília krémmel
A tortához
150 g puha sózatlan vaj
100 g kristálycukor
3 tojás felverve
100 g liszt
1 evőkanál sütőpor
75 g darált mák
A vaníliakrémhez
150 ml tej
125 g kristálycukor
2 tojássárgája
175 g puha sózatlan vaj
1 teáskanál vanília kivonat
Tehát azoknak, akik nem utálják a máktortát. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy 20 cm-es tortaformát (amit én nem tudom, hol lehet kapni, én mindent találtam, csak pont 20 cm-est nem) kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk. A vajat mixerrel habosra keverjük, jöhet a cukor, folytatódik a mixelés, jó könnyű, habos állag a cél. Egyesével jöhetnek a tojások is.
Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, hozzákeverjük a mákot. Egyesítjük a két mixünket, mehet a sütőbe. 25-28 percet adunk neki, tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e, utána még kap 5 perc pihenést a tortaformában.
Én nem tudom, valahogy így jött össze, de ennek a tortának is az igazi erőssége a bevonata, legalábbis a tesztelésem eredményei ezt mutatták (kivéve, amikor libazsírnak nézték). Szóval a vaníliakrémhez felmelegítjük a tejet és a cukrot, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. A tojássárgákat felverjük, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejes folyadékot. Ezt újra melegíteni kezdjük, szintén folyamatosan keverve, kb. 10 percig, amíg olyan krémszerű állagot nem vesz fel, ami a spatulára vagy fakanálra tapad (ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, egy csík marad utána). Egyébként ugyanez a tejsodó az alapja a főzött vanília fagylaltnak is. Vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl (ne forrjon!), nehogy rántotta legyen belőle.
Ha kész, hűtsük le egy kicsit, majd adjuk a habosra kikevert vajhoz, végül jöhet hozzá a vanília kivonat. Jól lehűtve kenjük a szintén kihűlt tortánkra, amit akár félbe is vághatunk, hogy a közepét is megtöltsük a díjnyertes vaníliakrémünkkel.