KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. március 13., péntek Szólj hozzá!

2009. március 13., péntek 0 hozzászólás

Fagylalt tupír: csokoládéval bevont mogyoró és kandírozott citromhéj


Jó, jó az a vanília fagylalt így szimplán is sütemény mellé, de ha magában esszük, akkor azért csak fel kéne dobni valamivel.

Ráadásul a legutóbb variáltam a vanília fagylalton, és "kókuszillatút" csináltam belőle. Ez annyit jelentett, hogy a tejes részébe pirított kókuszreszeléket főztem, majd leszűrtem. Azt pedig nem kell magyaráznom, hogy a kókuszhoz mennyire jól megy a cukrozott citromhéj.


Csokoládéval bevont mogyoró

10 dkg étcsokoládé
15 dkg pörkölt sózatlan földimogyoró

A csokoládét gőz fölött megolvasztom, beleforgatom a mogyorót. Egy tányért bevonok folpackkal, ráöntöm a csokoládés mogyorót, és hagyom megdermedni. Ha kihűlt és megkeményedett, egy nagy szakácskéssel kis darabokra vágom. Választhatok: vagy belekeverem a fagylaltba még fagyasztás előtt, vagy megszórom vele a fagylaltot evés előtt.

Kandírozott citromhéj

4 nagy citrom
fél liter víz
20 dkg cukor
egy csipet só

Zöldséghámozóval hosszában lehántom a citrom sárga héját, a keserű fehér rész nélkül. A citromhéjat egy éles késsel nagyon vékonyra, fogpiszkáló méretűre aprítom. Annyi vízzel, hogy bőven ellepje, egy lábosba teszem, felforralom, majd lassan forralva 15 percig főzöm. Leszűröm, friss vízzel leöblítem.
A vizet, a cukrot és a sót összekeverem a lábosban, felforralom. Visszateszem bele a citromhéjat, és nagyon lassan tovább forralom kb. 25 percig (ha van hozzá hőmérőm, 110 fokig). Ekkorra a citromhéjnak fényesnek és áttetszőnek kell lennie. Hagyom a cukorszirupban kihűlni. Érdemes a saját szirupjában eltenni. Ugyanez működik citrom helyett naranccsal is.

Recept persze, hogy David Lebovitztól.

fagylalt csokoládé citrom középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr975141355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása