Nem is tudom, mit gondoljak. Még soha nem találkoztam hasonló textúrájú süteménnyel, majdnem elszállt, olyan könnyű volt és légies. Az íze viszont nem az igazi, de ezen lehet változtatni (kevesebb borkő, egy kis reszelt citromhéj, vanília helyett kókuszaroma stb.). Különlegességét a 12 tojásfehérje adja, én éppen ezért tettem vele egy kísérletet – kicsit ugye felhalmozódott a mélyhűtőmben a sok custard, curd és fagylalt után. Pont ellentéte a devil food cake-nek, amiről éppen az első bejegyzésem szólt (az sötétbarna és vajas, ez fehér és zsiradék nélkül készül). Mindent összevetve izgalmas kísérlet volt. Csak precízeknek!
Angel food cake
375 ml tojásfehérje (11-12 tojásból jön ki)
150 g porcukor
100 g finomliszt
¼ teáskanál só
másfél teáskanál borkősav (szerintem egy is elég lett volna)
200 g kristálycukor
1 teáskanál vanília kivonat
Szobahőmérsékletű tojásokkal dolgozzunk, ezért ha hűtőből vettük ki, hagyjuk egy órát "melegedni". A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Olyan tortaformára lesz szükségünk, amely középen lyukas, én egy ikeás kuglófformát használtam. Ezt most kivételesen ne vajazzuk ki!
A porcukrot, a lisztet és a sót szitáljuk egy tálba. A torta könnyedsége miatt nagyon fontos a szitálás, ne csaljuk le!
Verjünk a tojásfehérjékből lágy habot, majd adjuk hozzá a borkőt. Verjük tovább az elektromos mixerrel közepes fokozaton addig, amíg lágy csúcsokat nem vet. Tegyük bele a cukrot, és most már keményre, ragacsosra dolgozzuk össze. Mehet hozzá a vanília.
Négy részletben öntsük a tojáshoz a lisztes keveréket, jól dolgozzuk össze.
A tésztát öntsük a tortaformába, és süssük 40 percig, lehetőleg a sütőnk alsó egyharmadában. Nekem 20 perc után le kellett takarnom, hogy meg ne égjen a teteje. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy jó-e (és ha kész, a süti széle elválik a formától). Hagyjuk a tortaformában teljesen kihűlni. Ezután egy éles késsel menjünk körbe a szélén, és hagyjuk, hogy a torta szinte magától kicsusszanjon. A tortát recés késsel érdemes felszeletelni.
Mivel nem fért bele az egész tészta a formámba, fogtam egy muffinsütőt, és a maradékot belekanalaztam. Ezek 15 perc alatt megsültek.
Készíthetünk glazúrt a tetejére, ehetünk hozzá citromkrémet vagy epret habbal vagy bármit, ami jól esik.