Nehéz eldönteni, hogy a citrom curdöt ettük egy kis mogyorótortával vagy inkább a mogyorótortát a citrom curddel (a képen ez a variáció látható). Ez a csudajó citromkrém annyira domináns, hogy az egyébként szuperpuha mogyorós sütemény egészen eltörpült mellette. Ebből persze le is vontam azt a tanulságot, hogy legközelebb, ha egy süteményem középszerűre sikerül (nem úgy, mint most), ezzel a citromos öntettel fogom majd jól feldobni.
Ha valakinek nincs kedve szöszölni a lemon curddel, a Tescóban lehet kapni üvegben, saját márkás termékként. De abban meg mi a poén?
Olasz mogyorótorta citrom curddel
A mogyorótortához:
20 dkg mogyoró
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál sütőpor
10 dkg puha vaj
5 tojás, szétválasztva
175 g kristálycukor
1 teáskanál vanília kivonat
egy csipet só
A sütőt 170 fokra előmelegítem, kivajazok és sütőpapírral kibélelek egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát. A mogyorót, a csokoládét és a sütőport finomra őrlöm (én a konyhagépem késes megoldását választottam). Hozzádolgozom a puha vajat.
A tojások sárgáját a cukorral krémesre keverem egy elektromos mixerrel, majd hozzáadom a mogyorós keveréket és a vaníliát. A tojások fehérjét kemény habbá verem, amit aztán alaposan elkeverek a mogyorós tésztával. Az egészet az előkészített formába öntöm, és 55-70 percig sütöm (én egy 18 cm-es formát használtam, és abban 75 perc alatt sült meg).
A formában hagytam hűlni 15 percig, majd egy éles késsel meglazítottam a szélét. Újabb 15 perc után emeltem ki a formából, és csak teljesen kihűlve szeleteltem. Érdekes módon azt tapasztaltam, hogy jót tett neki az idő (azaz egy-két nap múlva még finomabb volt).
A citrom curdhöz:
2 nagy vagy 3 kis citrom
3 tojás, enyhén felverve
200 g cukor
85 g enyhén sós vaj (én speciel sózatlant használtam)
A citromok héját lereszelem, és a levével együtt egy lábosba öntöm. Hozzáadom a tojásokat, a cukrot és a vajat. Alacsony hőfokon addig főzöm (és folyamatosan kevergetem), amíg annyira be nem sűrűsödik, hogy a fakanálra vagy a szilikon spatulára rátapad. Ilyenkor, ha az ujjamat végighúzom a kanálon, nyoma marad. Ha azonnal meg akarjuk enni, jeges fürdőben hűtsük le. Ha viszont eltesszük, még forrón tegyük az üvegbe, és zárjuk is le.
Tortarecept a már sokat használt Rachel Allentől, lemon curd a majd sokat használt Gordon Ramsay-től.
Ha valakinek nincs kedve szöszölni a lemon curddel, a Tescóban lehet kapni üvegben, saját márkás termékként. De abban meg mi a poén?
Olasz mogyorótorta citrom curddel
A mogyorótortához:
20 dkg mogyoró
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál sütőpor
10 dkg puha vaj
5 tojás, szétválasztva
175 g kristálycukor
1 teáskanál vanília kivonat
egy csipet só
A sütőt 170 fokra előmelegítem, kivajazok és sütőpapírral kibélelek egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát. A mogyorót, a csokoládét és a sütőport finomra őrlöm (én a konyhagépem késes megoldását választottam). Hozzádolgozom a puha vajat.
A tojások sárgáját a cukorral krémesre keverem egy elektromos mixerrel, majd hozzáadom a mogyorós keveréket és a vaníliát. A tojások fehérjét kemény habbá verem, amit aztán alaposan elkeverek a mogyorós tésztával. Az egészet az előkészített formába öntöm, és 55-70 percig sütöm (én egy 18 cm-es formát használtam, és abban 75 perc alatt sült meg).
A formában hagytam hűlni 15 percig, majd egy éles késsel meglazítottam a szélét. Újabb 15 perc után emeltem ki a formából, és csak teljesen kihűlve szeleteltem. Érdekes módon azt tapasztaltam, hogy jót tett neki az idő (azaz egy-két nap múlva még finomabb volt).
A citrom curdhöz:
2 nagy vagy 3 kis citrom
3 tojás, enyhén felverve
200 g cukor
85 g enyhén sós vaj (én speciel sózatlant használtam)
A citromok héját lereszelem, és a levével együtt egy lábosba öntöm. Hozzáadom a tojásokat, a cukrot és a vajat. Alacsony hőfokon addig főzöm (és folyamatosan kevergetem), amíg annyira be nem sűrűsödik, hogy a fakanálra vagy a szilikon spatulára rátapad. Ilyenkor, ha az ujjamat végighúzom a kanálon, nyoma marad. Ha azonnal meg akarjuk enni, jeges fürdőben hűtsük le. Ha viszont eltesszük, még forrón tegyük az üvegbe, és zárjuk is le.
Tortarecept a már sokat használt Rachel Allentől, lemon curd a majd sokat használt Gordon Ramsay-től.