Mostanában, ha egy gasztroőrült almát lát, egészen biztosan készít belőle egy jó tarte tatint. Ezért aztán én egészen biztosan valami mást csinálok inkább.
Ezt a receptet Gordon Ramsay műsorában láttam. Elképesztően egyszerű, nekem biztosan nem lenne pofám gondolhatjukmennyiredrágán felszolgálni az éttermemben, de úgy tűnik, neki elég vastag a bőr a képén hozzá. Talán igaza is van, és sokszor a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek.
Almatart égetett cukorral
250 g mirelit leveles tészta, kiengedve
4 alma
20 g vaj, megolvasztva
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál porcukor
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A leveles tésztát kb. 2 mm vastagságúra nyújtom, és egy kb. 13 cm átmérőjű tányér mentén 4 kört vágok ki belőle egy késsel. Sütőpapírral kibélelt tepsikre teszem a köröket, amiket villával megszurkálok, hogy ne púposodjanak fel sütés közben.
Az almákat meghámozom, a magházukat eltávolítom, ami megmaradt belőlük, vékony karikákra szeletelem. Kör alakban, félig egymásra fektetve elrendezem az almakarikákat a tésztalapokon. A tetejüket megkenem a vajjal, megszórom mindegyiket egy csipet fahéjjal, majd barnacukorral. Betolom a sütőbe 15 percre.
Ha megsült, jöhet rá a porcukor, blowtorch-csal karamellizálom. A tetejére vagy mellé vanília vagy karamell fagylaltot teszek.
(Kizárólag a megtévesztés miatt a képen kisebb sütemények szerepelnek, mint a receptben, illetve egyéb apró eltérésék is megfigyelhetőek.)
4 egyemberes sütemény lesz belőle.
2009. május 06., szerda
1 komment
2009. május 06., szerda 1 komment
NEM tarte tatin: Almatart égetett cukorral
alma divat desszert kezdőknek is
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr905141336
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Tigerlily 2009.05.06. 20:25:00
R. is elcsenhetné ezt a gondolatot, miszerint nem kell cukrozott verbéna, néha az egyszerűbb több : )))