2010. március 24., szerda
3 komment
2010. március 24., szerda 3 komment
Nagyi in style: Mogyorós-tejcsokoládés puding és langues de chat
Hát nem egy Aranka, az biztos...
Nem is emlékszem pontosan, hogy a saját nagymamám vagy egy barátnőm nagymamája készített-e rendszeresen pudingot, de az biztos, hogy babapiskóta mindig volt hozzá. Különösebben sosem rajongtam azért a műízért, amit az Aranka pudingpor produkált, de mivel édesség volt, meghagyni őrültség lett volna. Ahogy ezt a receptet megláttam, kellemes nosztalgia kerített hatalmába. Egy igazi Budapest retro.
Mogyorós-tejcsokoládés puding és langues de chat
(6 kicsi vagy 3 jumbo adag)
A mogyorópudinghoz:
1/2 csésze cukor
5 teáskanál kukoricakeményítő
egy csipet só
1 és 3/4 csésze tej
1/2 csésze habtejszín
2 nagy evőkanál krémes mogyoróvaj (peanut butter)
1. Az első három hozzávalót szórd egy lábosba , egy kézi habverővel keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett sűrítsd be.
2. Add hozzá a mogyoróvajat is, és várd meg, amíg újra besűrűsödik.
3. Adagold a poharakba. A legjobb, ha megvárod, hogy kicsit lehűljön, és habzsákból nyomod ki. Tedd a hűtőbe.
A tejcsokoládé pudinghoz:
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
egy csipet só
1 és 1/2 csésze tej
1/2 csésze tejszín
115 g tejcsokoládé
(1 csésze=250 ml)
tejszínhab és M&M's a tetejére
1. Elkészítés ugyanúgy, mint az előzőekben. Az első négy hozzávalót tedd a lábosba, a habverővel keverd bele a tejet és a tejszínt, forrald fel, sűrítsd be, add hozzá a csokit, és újra sűrítsd. Hagyd kicsit lehűlni, adagold a mogyorópuding tetejére.
2. Kanalazz rá tejszínhabot, díszítheted durvára tört mogyorós M&M's-szel.
A langues de chat-hoz:
(ez egy francia teasütemény, macskanyelv formájú, innen a neve; kb. 40 db lesz belőle)
115 g puha vaj
225 g kristálycukor
1 narancs vagy citrom héja
120 g tojásfehérje (3-4 db)
140 g liszt, átszitálva
1. Keverd ki habosra a vajat a cukorral és a citrushéjjal.
2. Kis részletekben, alacsony fokozaton keverd bele a tojásfehérjét, majd a lisztet. Vigyázz, nehogy túlkeverd! Tedd egy-két órára a hűtőbe.
3. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, tegyél sütőpapírt három tepsire.
4. Töltsd sima csöves habzsákba a masszát, és formázz 1x6 cm-es csíkokat a sütőpapírra. Érdemes a sütőpapír négy sarkát egy kis tésztával a tepsihez "ragasztani".
5. Süsd 7 percig, hogy a széle épp csak egy kicsit barnulni kezdjen. Ha megsült, vedd le a tepsiről, és hagyd egy rácson kihűlni.
Recept: Bon Appétit és The Fundamental Techniques of Classic Pastry Arts (The French Culinary Institute)
csokoládé mogyoró desszert puding teasütemény középhaladó
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr875141271
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anonymous 2010.03.24. 14:48:00
édesem!! a blogod szuper! a sok-sok süti szuper!!! a képeid..... szuperek! nagyon tetszenek! de nem lehetne hogy a receptekben a hozzávalókat el lehessen olvasni? olyan aprók a betűk, hogy nem tudom elolvasni őket. lehet, hogy valami program-, vagy mentési hiba (mert egy kicsit hátrébb volt az áhított recept) pedig nagy kedvet kaptam isten bizony. Pirikenagyi
viksi 2010.03.24. 14:48:00
Szegény peanut butter részt tejcsokinak néztem. Óriás meglepetés, amint odaért a kanál, nyam.