Szerintem relatíve ígéretes datolyás és fügés receptjeim jelennek meg a napokban a januári Blikk Nők Konyhában, mégis maradt még egy recept ebben a témakörben, ami feltétlenül kikívánkozik belőlem.
Datolyatorta tamarinddal
(12 szelet)
200 g datolya, kimagozva, apróra vágva
50 g tamarind paszta
300 ml víz
250 g vaj, felkockázva
150 g sötétbarna cukor
2 szobahőmérsékletű tojás
275 g liszt
2 tk szódabikarbóna
csipet só
175 dió, durvára vágva
1. Tedd egy közepes lábosba a datolyát a tamarinddal, öntsd fel a vízzel. Forrald fel, hagyd bugyogni 1 percig.
2. Húzd le a tűzről, keverd el benne a vajat és a cukrot. Hagyd lehűlni.
3. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Vajazz ki egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát, az alját béleld ki sütőpapírral.
4. Ha visszahűlt, add a masszához a tojásokat, keverd össze, majd tedd bele a szódabikarbónával és sóval elkevert lisztet, végül a diót. Öntsd az előkészített tortaformába, és süsd 50-60 percig.
5. Hagyd 10 percig a formában hűlni, majd vágd körbe a szélét egy éles késsel, és borítsd egy rácsra hűlni. 6. Miután kihűlt, tehetsz a tetejére gyömbérhabot, mint én. Így készítheted el:
Verj lágy habot 200 ml habtejszínből. Adj hozzá 2 evőkanál mascarponét és 1 evőkanál porcukrot. Verj kemény habot belőle. Reszelj le 10 cm friss gyömbért, és egy teaszűrőn keresztül nyomkodd ki a levét. Keverd el a habban. (Ez a hab jól megy a Blikk Nők Konyhában megjelent két másik desszerthez is.)
Recept: Dan Lepard a Guardianban.