KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. január 03., hétfő 7 komment

2011. január 03., hétfő 7 komment

Édes-savanyú: Datolyatorta tamarinddal


Szerintem relatíve ígéretes datolyás és fügés receptjeim jelennek meg a napokban a januári Blikk Nők Konyhában, mégis maradt még egy recept ebben a témakörben, ami feltétlenül kikívánkozik belőlem. 

Datolyatorta tamarinddal
(12 szelet)

200 g datolya, kimagozva, apróra vágva
50 g tamarind paszta
300 ml víz
250 g vaj, felkockázva
150 g sötétbarna cukor
2 szobahőmérsékletű tojás
275 g liszt
2 tk szódabikarbóna
csipet só
175 dió, durvára vágva

1. Tedd egy közepes lábosba a datolyát a tamarinddal, öntsd fel a vízzel. Forrald fel, hagyd bugyogni 1 percig.
2. Húzd le a tűzről, keverd el benne a vajat és a cukrot. Hagyd lehűlni.
3. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Vajazz ki egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát, az alját béleld ki sütőpapírral.
4. Ha visszahűlt, add a masszához a tojásokat, keverd össze, majd tedd bele a szódabikarbónával és sóval elkevert lisztet, végül a diót. Öntsd az előkészített tortaformába, és süsd 50-60 percig.
5. Hagyd 10 percig a formában hűlni, majd vágd körbe a szélét egy éles késsel, és borítsd egy rácsra hűlni. 6. Miután kihűlt, tehetsz a tetejére gyömbérhabot, mint én. Így készítheted el:
Verj lágy habot 200 ml habtejszínből. Adj hozzá 2 evőkanál mascarponét és 1 evőkanál porcukrot. Verj kemény habot belőle. Reszelj le 10 cm friss gyömbért, és egy teaszűrőn keresztül nyomkodd ki a levét. Keverd el a habban. (Ez a hab jól megy a Blikk Nők Konyhában megjelent két másik desszerthez is.)

Recept: Dan Lepard a Guardianban.

torta datolya kezdőknek is délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr305141210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de jó de jó! :-) hú, de bedobnék most egy zsidótojásos barcheszt!
B. imádja, ezt vitte uzsonnára :)
Hónapok óta áll a polcon egy tamarind paszta, és még nem kezdtem el használni. Azt hiszem, itt az alkalom!
Varlhonát mintha láttam volna a Podmaniczky utcai csokoládéboltban.
A gyömbér levét úgy szoktam kinyerni, hogy a meghámozott darabot fokhagymaprésen átnyomom. Lehet, hogy ócska másodosztályú fokhagymanyomó kell hozzá, de csak a leve jön át.
gren, majd meséld el, hogy ízlett!
doki, köszönöm!
normorc, a pisztáciát kimérve veszem a culinarisban, ennél jobb még nem jutott eszembe, és a culinaris hozzám közel is van sajnos/szerencsére. varlhonát nem szoktam venni, néha a békás kft.-nél callebaut-t, de már arról is kezdek lejönni :-) de ha találsz valami jó varlhona forrást, az érdekelne!
Szia Szonja!
Ez eszméletlen jól néz ki!!! Ma még csak a chocolate chip cookie-t teszteljük tk lisztből a 3évessel, de ezt is megpróbálom! :)
És ha már itt tartunk: hol veszel sótlan pisztáciát? Van valami tuti hely? Esetleg Valrhona csokit itthon?? :) Sok a kérdés, tudom!

Doctor Pepper 2011.01.03. 22:24:00

wowh, hát ez gyönyörű lett!!
valami hasonlót tervezgettem éppen :)
ezt azon nyomban megcsinálom!
süti beállítások módosítása