2011. január 07., péntek
2 komment
2011. január 07., péntek 2 komment
Best of keksz VII.: Sült gesztenye keksz
Jöhet minden, ami gesztenyés, csak ne mirelit gesztenyepüréből legyen! Így lényegesen macerásabb, de a végén nagyobb a dicsőség.
Ha jól csinálod, ez a keksz szétolvad a szájban. Ha viszont egy-két perccel tovább sütöd a kelleténél, csak egy száraz akármi lesz belőle.
Sült gesztenye keksz
(kb. 40 db)
200 g sült gesztenye, megpucolva
225 g puha vaj
1/2 csésze porcukor
1 tk vaníliakivonat
1 ek sötét rum
1/4 tk őrölt fahéj
egy csipet frissen reszelt szerecsendió
egy csipet só
2 csésze liszt
(1 csésze=250 ml)
1. A gesztenyét aprítsd fel egy nagy késsel, aztán pépesítsd az aprítóban.
2. Egy habverő segítségével dolgozd simára a vajjal, add hozzá a porcukrot, majd a vaníliát és a rumot is.
3. A lisztet keverd el a fűszerekkel és a sóval. Egy fakanállal forgasd a gesztenyés masszába, a végén kézzel is rá kell segítened.
4. Oszd két részre a masszát, gömbölyítsd labdává, aztán lapítsd ki. Csomagold frissentartó fóliába, tedd hűtőbe egy órára.
5. Ha megkeményedett, formázz belőle szűk evőkanálnyi golyókat, tedd sütőpapírral bélelt tepsire (nem kell távol egymástól, nem fognak megnőni), és süsd 175 fokon (légkeverésesben 155 fokon) 14 percig. Még puha lesz, amikor kiveszed a sütőből, de ahogy hűl, megkeményedik. Hagyd a sütőlapon 5 percig, aztán forgasd fahéjas porcukorba. Érdemes tálalás előtt még egyszer porcukrozni.
Recept: Smitten Kitchen
gesztenye keksz középkezdő
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr185141209
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.