Biscuit chocolat, csokoládé mousse, málnazselé, csokoládé glaze (a glaze már megint nem sikerült, ba), macaron. Most próbáltam először ezt a csokoládé mousse-t Johnny Iuzzinitől, és tortához eddig ez vált be a legjobban.
Iuzzini-féle csokoládé mousse
(ehhez a 22 cm átmérőjű tortához elegendő adag)
3 tojássárga
1 ek cukor
225 g étcsokoládé
480 g tejszín
(ő tett bele zselatint és rumot, én nem, és nem is hiányzott)
1. Vízgőz fölött, folyamatosna kevergetve, melegítsd a tojássárgákat és a cukrot, hogy a cukor elolvadjon. Vedd le a vízgőzről, verd fel világosra és habosra, de a hőmérséklete maradjon a szobahőmérsékletűnél egy kicsit melegebb (habverés közben visszateheted kicsit a vízgőzre).
2. Olvaszd meg a csokoládét, és hagyd langyosan.
3. A tejszínből verj lágy habot. Add a felét a csokoládéhoz, és keverd simára. Valószínűleg ikrás lesz, ezért tedd a vízgőzre, hogy a krém egynemű legyen. Forgasd bele a tojást és a maradék tejszínhabot.
A mille-feuille: vaníliás pastry cream tejszínhabbal lazítva és home made vajas tészta. A könnyed látszat ellenére ez volt a legmacerásabb, de persze csak miután már kifagyasztottam, leszéleztem és gyümölccsel kiraktam, akkor vettem észre, hogy a tésztát nem sütöttem meg rendesen, konkrétan szalonnás maradt, és mint ilyen, az egész torta ehetetlen lett. Állítólag a krém jó volt, íme.
Hermé-féle lágy pastry cream
625 g teljes tej
1 vaníliarúd
8 tojássárga
150 g cukor
55 g kukoricakeményítő
70 g puha vaj, felkockázva
165 g tejszínhab
fél narancs finomra reszelt héja
1. Forrald fel a tejet a vaníliarúddal és a kikapart magjaival. Hagyd lefedve állni 10 percig, majd forrald fel újra.
2. Keverd ki a tojássárgákat a cukorral és a keményítővel. Folyamatos keverés közben lassan öntsd rá a forró tejet, aztán mehet vissza az egész a lábosba. Ezt is kevergesd folyamatosan, forrald fel, forrald még 1-2 percig, és ha jól besűrűsödött, vedd le a tűzről, és vedd ki belőle a vaníliarudakat. Elektromos habverővel hűtsd vissza 60 fokosra, és add hozzá a vajat. Nyomkodj a tetejére folpackot, és hűtsd ki teljesen. Keverd össze a tejszínhabbal.
A legnagyobb sikere ennek a kókuszos habcsók roládnak volt, ami citromhabbal és passionfruittal van töltve. Ez egy régi recept, annak idején még a Klasszban is csináltam, én már halálosan unom, és éppen ezért még halálosabban bosszant, hogy még mindig ez ízlik mindenkinek a legjobban.