KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. augusztus 18., csütörtök 2 komment

2011. augusztus 18., csütörtök 2 komment

Szánd rá magad: Nektarin galette




Nem mondom, hogy nem nagy ügy otthon levelestésztát csinálni, azt viszont igen, hogy nagyon megéri, mert sok időre elég tésztát tudunk behajtogatni egy szuszra, ráadásul olyan vajjal, amilyennel csak szeretnénk. Én például szeretem a belga Polderst, a President-t, meg persze egy csomó másikat is, amiért nincs kedvem ilyen mennyiségben annyit fizetni, mint amennyit kéne.
Felőlem használhattok ehhez a recepthez bolti levelestésztát is, csak én ne tudjak róla. És ha már mindenáron ragaszkodtok hozzá, én csak egy Tante Fannyt ismerek, ami tényleg vajjal készül (külön rá van írva, mert nem mindegy, hogy melyik), de még nem próbáltam. A többi margarinos, felejtős.
Én az alábbi vajastészta receptet szoktam használni, de lehet, hogy ti találtok ennél sokkal jobbat is.

Nektarin galette

A levelestésztához:
62 g olvasztott, szobahőmérsékletű vaj
575 g liszt
15 g só
1 ek citromlé
225-250 ml jéghideg víz (attól függően, hogy mennyit vesz fel a liszt)
500 g hideg vaj

1. Az utolsó vajon kívül tegyél minden hozzávalót egy keverőtálba, és gyúrj belőle tésztát, de ne dolgozd túl, azaz állj le, ahogy összeállt (vagy még eggyel előtte, és folytasd kézzel, nekem úgy jobban bejött). Tedd a hűtőbe egy éjszakára.
2. Tedd a vajat két sütőpapír közé, és egy sodrófával addig ütögesd, amíg kb. 7 mm vékony négyzet nem lesz belőle. Mehet vissza a hűtőbe, hogy megkeményedjen.
3. Vedd elő a tésztát, nyútjsd ki ezt is 7 mm vékony négyzetté, és tedd a közepére vajat ferdén, hogy a tészta négy csúcsát rá tudd hajtani a vajra. Nyomkodd össze a széleken, lapogasd végig finoman a sodrófával, aztán nyújtsd ki egy hosszú téglalappá, és hajtsd be duplán: a hosszanti oldalánál állj, és a két szélső végét hajtsd be középre, aztán az egészet csukd be, mint egy könyvet. Nyújtsd ki újra, forgasd el 90 fokkal, és ismételd meg a dupla hajtást. Tedd min. 1 órára a hűtőbe. (Van, hogy nekem csak pár órával később van időm folytatni, emiatt te se bánkódj.)
4. Vedd elő, és hajtsd be újra kétszer duplán. Ezután már dolgozhatsz bele.
5. Ehhez a nektarinos galette-hez ennek az adagnak a negyedét kell felhasználnod. Egy éles késsel, határozott mozdulattal hasítsd ki belőle ezt a darabot. Nyújtsd ki kb. 5 mm vékonyra, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a krémet.

A süthető mogyorókrémhez:
83 g puha vaj
83 g cukor
1 tojás
83 g darált mogyoró
8 g liszt

+ 4-5 db nektarin

1. Keverd ki a vajat a cukorral világosra, add hozzá a tojást, aztán a liszttel elkevert mogyorót.
2. Kend meg vele az előkészített levelestésztát, a széleken maradjon 1 cm üres csík.
3. Vágj nagyobb szeleteket a nektarinból, azokat pedig keresztben vágd vékonyra. Tedd a sütemény tetejére szép sorban egymás után.
4. Süsd 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig (nem elég, ha a teteje megbarnul, még tovább kell sütnöd, hogy a belseje is átsüljön.)

mogyoró levelestészta nektarin uzsonna haladóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr225141160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De finom!
Csodás!!
süti beállítások módosítása