2012. március 15., csütörtök
2 komment
2012. március 15., csütörtök 2 komment
Dobd be: Fánklabdák juharszirupban
Pont egy hónapot késtem a fánkszezonról (a hanukáról már ne is beszéljünk), de szerintem, ha elmesélem, minden egyes harapásnál hogyan roppan a juharszirup kéreg, tökmindegy lesz, hogy éppen december van, február vagy március. Mi ma kardamom fagylalttal ettünk, ettől mindjárt tavasziasabb lett. Először furcsán nézett rám a család ("Fánkhoz fagylaltot???"), aztán felváltva kértek még egy kis fagyit, még egy kis fánkot.
Fánklabdák juharszirupban
(kb. 20 db)
120 ml langyos tej
20 g friss élesztő
30 g porcukor
300 g liszt
egy csipet só
35 g olvasztott vaj
3 tojássárga
100 ml juharszirup
1. Futtasd fel az élesztőt a tejben a porcukorral. Öntsd a csipet sóval elkevert liszthez, az olvasztott vajjal és a tojássárgával. Kb. 5 perc alatt gyúrj belőle sima, nem ragacsos tésztát. Takard le, és meleg helyen keleszd 50 percig.
2. Nyújts ki 1 cm vékonyra, és szaggass ki belőle kis kerek fánkokat (én 4 cm átmérőjű kiszúróval dolgoztam). Takard le megint, és pihentesd 40 percig.
3. Egy mély lábosban melegítsd 150-160 fokosra az olajat, és pár perc alatt süsd ki benne a fánkok mindkét oldalát, a második oldalnak egy perc is elég. Tedd papírtörlőre, és amikor még meleg, de már nem langyos, forgasd meg őket a juharszirupban. Várd meg, amíg kihűl!
Ha te is kardamom fagylalttal szeretnéd enni, használd ezt a receptet, csak hagyd ki a vaníliát, és még forralás előtt tegyél a tejbe és a tejszínbe 4-5 zöld kardamommagot, forrald fel, és lefedve hagyd benne negyed órát, aztán szűrd le, és folytasd a recept szerint.
fánk kelttészta juharszirup uzsonna középkezdő ebéd után
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr995141135
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.