KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. február 06., szerda Szólj hozzá!

2013. február 06., szerda 0 hozzászólás

Semmi kézügyességem: Füge-datolya kekszspirál


Onnantól kezdve, hogy az embernek gyereke születik, egy csomó olyan tevékenységre kényszerűl, amit addigi életében egész jól sikerült megúsznia. Előbb-utóbb kénytelen farsangi jelmezt készíteni, gyöngyöket fűzni, gipszből dinót kiönteni, használt pólóból hajpántot varázsolni, selyempapírból szülinapi girlandot hajtogatni, háromfejű sárkányt rajzolni, mézeskalácsra Ninjagót írókázni, tortából Kittyt meg focilabdát formázni.
Nos, ahhoz képest, hogy cukrászkodom, nekem ugyanúgy semmi kézügyességem sincs az ilyesmikhez, mint a legtöbb földi halandónak, mégis egész tűrhetően elevickéltem idáig. Néha azért bosszant, például amikor ránézek erre az egyébként isteni finom kekszre. Én azt akartam, hogy tökéletes spriál legyen, ehhez képest... és akkor még csak egy kekszről beszélünk, nem egy esküvői tortáról (amiket meglepő módon kézügyesség nélkül is aránylag jól meg lehet csinálni).
Ami a kézügyességen kívül szintén nincs, az a türelem. Ennek a keksznek min. 4 órát kellett volna formázva, sütés előtt a hűtőben töltenie, ezt én sajnos nem bírtam kivárni. Nyájas olvasók, ti legyetek türelmesebbek!

Füge-datolya kekszspirál
(kb. 30 db)

180 g füge
180 g datolya, kimagozva
1 narancs leve és finomra reszelt héja
80 ml víz
100 g cukor
225 g liszt
1 ek őrölt ánizs
1/4 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
112 g vaj
115 g Philadelphia krémsajt
1 tk vaníliakivonat
1 tojás sárgája
100 g nádcukor

1. A töltelékhez a fügét és a datolyát apróra vágom, majd a naranccsal és a vízzel robotgépben pürésítem. Ha a füge túl kemény, kicsit felfőzöm az egészet, és csak utána darálom.
2. A tésztához a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és az ánizzsal átszitálom. A puha vajat a krémsajttal és a cukorral simára keverem, hozzáadom a tojássárgát és a vaníliát.
3. Összegyúrom a száraz hozzávalókkal. Koronggá lapítom, folpackba csomagolom, és legalább egy órára a hűtőbe teszem.
4. Kinyújtom a tésztát lisztezett felületen, kb. 4 mm vékonyra. Megkenem a töltelékkel, és felcsavarom. Szorosan sütőpapírba tekerem a hengeremet, és 4 órára hűtőbe teszem megint.
5. A hűtőből kivéve kitekerem a sütőpapírból, és a nádcukorba hempergetem (ettől sütés közben jobban megtartja a formáját). Fél cm vékony korongokra szelem egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsikre teszem a kekszeket, és 175 fokos (légkeveréses 155) sütőben 13 percig sütöm.

Recept: Allison Eats.

füge karácsony keksz datolya középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr565141098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása