A száraz, margarinkrémes macesztortáktól ments meg Uram engem!
Mivel pészachkor csak kovásztalant szabad enni, ilyenkor leggyakrabban maceszból, esetleg liszt nélkül sütnek-főznek édességeket. A macesz jellegéből adódóan száraz, ezen csak egy jó nagy adag vajjal lehetne segíteni, viszont tejeset jó ideig tilos a húsos étel után enni. Tehát a vaj kilőve, a margarin pedig eredendően sz*r.
Valahol a gyerekkori emlékeim közt felrémlik, hogy egyszer a Carmel étteremben ettem egy macesztortát, ami ízlett, de azt már ki tudja, hogy tényleg jól sikerült, vagy csak mások voltak a desszertekkel szembeni elvárásaim akkoriban még. Tény az, hogy nekem még nem sikerült emberi fogyasztásra alkalmas macesztortát előállítanom, de teljesen még nem adtam fel. Idén mégis inkább ezzel a maceszropogóssal álltam elő.
"High fiber" macesszal dolgoztam, hogy azt hihessem, valójában egészségeset eszem. A fehércsokival már mindenképpen bűnöztem, abban ugyanis tej van (vagy valami ahhoz hasonló), úgyhogy a végére jóformán semmi értelme nem volt az egésznek.
Maceszropogós
2 db maceszlap
200 g étcsokoládé
egy marék kandírozott narancshéj
30 g sós pisztácia, megpucolva, felaprítva
40 g fehércsokoládé
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom, és a maceszlapokra kenem. Rászórom a narancshéjat és a pisztáciát. A fehércsokit is felolvasztom (figyelj rá, mert sok a cukor benne, ezért könnyen megég!), és egy kiskanál segítségével a maceszlapok tetejére csorgatom. Hűvös helyre teszem, hogy megdermedjen.