Ez a legkedvesebb legegyszerűbb süteményem. Bárhogy gondolkodom, tényleg nem jut eszembe olyan, ami ennél kevesebb befektetett energiát igényel. Még habot sem kell verni hozzá, a konyhai segédeszközökből csupán egy fakanalat igényel, habár a sütő használatának ismerete feltétel. Igaz, egy mérleg sem árt hozzá, mert én sütésnél mindig mindent mániákusan kimérek. Van valaki, aki szemmérték alapján is jó végeredményt produkál? Azt hiszem, láttam már nagymamát, akinek sikerült.
Eper-banán crumble
(kb. 4 adag)
250 g eper
20 g cukor
1 kk őrölt fahéj
1 ek keményítő
1 db banán
a morzsához:
75 g vaj
150 g liszt
2 ek cukor
4 ek zabpehely
50 g natúr pisztácia vagy mandula
(sokféle crumble recepttel találkoztam már, szerintem a legjobbakban mindig van valamilyen olajos mag és gabonapehely)
1. Ha kisszemű epret kapok a piacon, fel sem vágom, csak megszórom a cukorral és a fahéjjal, és hagyom 10 percig levet engedni. Ezután belekeverem a keményítőt és a banánt meghámozva és felkarikázva. Tegyük egy sütőformába. (Engem a kedvenc családi epres-banános turmix erre a gyümölcskombóra inspirált, de ahogy haladunk a nyár felé, érdemes minél többféle gyümölccsel kipróbálni. Most mondjuk egy málnás-nektarinost elfogadnék.)
2. A morzsához olvasszuk fel a vajat. A lisztet, a cukrot, a zabpelyhet és a pisztáciát felaprítva tegyük egy keverőtálba, öntsük hozzá a vajat, és dolgozzuk össze. Vegyünk egy maroknyit a kezünkbe, nyomjuk össze, és morzsoljuk nagyobb darabokban a gyümölcs tetejére. És így tovább, amíg a morzsa el nem fogy a keverőtálból.
3. Süsd 190 fokon (légkeveréses 170) 30 percig. Akkor jó, ha a szélén bugyog a gyümölcslé.